Hlavní obsah

Alpine pracuje na novém supersportu, zřejmě bude elektrický

Francouzská značka Alpine potvrdila vývoj nového supersportu, který vznikne v novém vývojovém centru. Jeho pohon bude pravděpodobně čistě elektrický.

Foto: Alpine

Koncept Alpine Alpenglow

Článek

Značka Alpine si po svém návratu vybudovala skvělé renomé díky sportovnímu modelu A110, již delší dobu se však mluví o její elektrifikaci, kterou ukazuje i sportovní verze znovuzrozeného Renaultu 5, pojmenovaná Alpine A290.

Tradiční francouzský výrobce sportovních vozů ale nezůstane pouze u vývoje sportovních renaultů. I nadále bude vyrábět vlastní modely. Kromě očekávané nové generace kupé A110, nově s elektrickým pohonem, připravuje značka i nový supersport.

Podle informací britského Autocaru se o projektu hovoří pod označením Future Alpine Supercar a v současnosti o něm nejsou známé žádné bližší detaily. Vůz by však měl být vyvíjen ve zcela novém výzkumném a vývojovém středisku, které společnost letos zprovozní.

Už i Francouzi spalují vodík. Alpine odhalilo supersport Alpenglow Hy4

AutoMoto
Foto: Alpine

Koncept supersportu Alpine Alpenglow počítal se spalováním vodíku, produkční model ale vsadí spíše na elektrický pohon.

Středisko ponese označení Hypertech Alpine a vznikne v rámci komplexu Viry-Châtillon jižně od Paříže, kde jsou nyní vyvíjeny motory pro formuli 1 a závodní speciály. V budoucnu se zde však zaměří především na vývoj technologií pro elektromobily, včetně baterií pro sportovní modely Alpine a nové generace článků s vysokou energetickou hustotou.

Ve vývojovém středisku by měla ve spolupráci s divizí Ampere, která se v rámci značky Renault zaměřuje na vývoj elektromobilů a software, vzniknout i nová generace vysoce efektivních elektromotorů.

To vše dohromady naznačuje, že nový supersport značky vsadí na elektrický pohon, ačkoliv to sama automobilka ještě nepotvrdila. Po stránce designu by inspirací mohl být koncept Alpenglow, původně slibující vodíkový pohon s motorem V6, který měl být vyvíjen s ohledem na možnou výrobu.

Renault 5 se dočkal ostré verze od Alpine

AutoMoto

Výběr článků

Načítám