Hlavní obsah
Online

Ze vzduchu, moře a země. Izrael oznámil, že dokončuje přípravu operace v pásmu Gazy

Aktualizováno

Izraelci pokračují ve válce proti teroristickému hnutí Hamás, které minulou sobotu překvapivě udeřilo na civilní i vojenské cíle v židovském státě. Armáda dala Palestincům ze severní části Pásma Gazy šest hodin na odchod na jih enklávy. Velká odvetná pozemní operace v Pásmu Gazy je zřejmě na spadnutí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu navštívil v sobotu odpoledne vojáky u hranic Pásma Gazy a zeptal se jich, zda jsou připraveni na další fázi. Armáda poté vydala prohlášení, že dokončuje přípravy na „důležitou pozemní operaci“ v Pásmu Gazy, s tím, že půjde o „společný a koordinovaný útok ze vzduchu, moře a země“.

Živě: Záběry z GazyVideo: Reuters

Článek

Izrael vyzval zhruba 1,1 milionu obyvatel severní části Gazy, aby se přemístili na jih. Nově jim lhůtu zkrátil z 24 na šest hodin. Egypt pak oznámil, že otevírá hraniční přechod Rafáh, aby z pásma mohli odejít cizinci.

Napětí mezitím eskalovalo i na severní hranici Izraele s Libanonem. Šíitské hnutí Hizballáh oznámilo, že je připraveno se do války s židovským státem zapojit. Jeho ozbrojenci se přitom dostali s izraelskými silami do přeshraniční přestřelky.

I osmý den bojů sledují Novinky.cz v podrobné on-line reportáži.

ON-LINE reportáž končí

On-line reportáž z dění v Izraeli a v Pásmu Gazy pro dnešek končí. Průběh konfliktu budou Novinky.cz v on-line reportáži sledovat opět zítra.

Biden si telefonoval s Netanjahuem i Abbásem

Americký prezident Joe Biden si v sobotu telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem i s šéfem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem.

Izraelský premiér poděkoval USA za podporu. Bidenovi řekl, že k dosažení bojových cílů Izraele proti vládcům Hamásu v Gaze je zapotřebí „jednota a odhodlání“.

Abbásův úřad uvedl, že palestinský vůdce řekl Bidenovi, že zcela odmítá vysídlení Palestinců z Gazy.

Nejmenovaný americký úředník agentuře oba hovory potvrdil, z Bílého domu však dosud nebyly k dispozici žádné podrobnosti.

Lídři EU uspořádají mimořádný virtuální summit

Šéf Evropské rady Charles Michel v sobotu řekl, že na úterý svolal videokonferenci vedoucích představitelů Evropské unie, aby projednali útoky Hamásu na Izraelce a chystanou reakci Izraele. Informovala o tom agentura Reuters.

Uvedl, že blok byl v „plné solidaritě“ s izraelským lidem po „brutálních teroristických útocích“ před týdnem.

Ve zvacím dopise vedoucím představitelům EU Michel napsal, že Izrael má právo se bránit v souladu s mezinárodním právem.

Michel řekl, že obléhání Pásma Gazy vyvolává v mezinárodním společenství poplašné zvony, což ho přimělo svolat videokonferenci na úterý v 17:30 SEČ.

„Je nanejvýš důležité, aby Evropská rada v souladu se smlouvami a našimi hodnotami stanovila náš společný postoj a stanovila jasný jednotný postup, který odráží složitost rozvíjející se situace,“ napsal.

Zpravodajské služby chybovaly, uznal Netanjahuův poradce

Bylo jasnou chybou věřit, že palestinské hnutí Hamás je oslabené, uvedl v sobotu poradce izraelského premiéra Benjamina Netanjahua pro národní bezpečnost Cachi Hanegbi. Izraelské zpravodajské služby chybovaly a selhaly při zajišťování bezpečnosti svých občanů, dodal Hanegbi a přiznal i svůj vlastní díl viny. Informoval o tom list The Times of Israel (TOI).

„Je to má chyba a odráží chyby všech, kteří vypracovávali analýzy,“ uvedl Hanegbi. Ten přitom ještě nedávno tvrdil, že útok Hamásu z Pásma Gazy nebylo možné předvídat. „Opravdu jsme si mysleli, že se Hamás poučil,“ dodal s odkazem na poslední velký střet hnutí s Izraelem v roce 2021. Vyloučil také, že by Izrael s Hamásem vyjednával o výměně rukojmí, uvedla agentura AFP. Těch bylo podle sobotních údajů do Pásma Gazy odvlečeno přes 120.

Hanegbi uvedl, že Izrael neobdržel žádné konkrétní varování před útokem Hamásu z Gazy, který se odehrál nad ránem 7. října. Nepřišlo podle něj ani od Egypta, jehož tajné služby uvedly, že Izrael varovaly před „velkou akcí“ připravovanou v Gaze, píší TOI. Šéf izraelské tajné služby Šin Bet Ronen Bar měl dvě a půl hodiny před začátkem útoku schůzku, která se týkala nových zpravodajských informací. Podle Hanegbiho ale nebyly tyto informace vyhodnoceny jako konkrétní varování před tím, co později následovalo.

IDF: Hamás brání Palestincům v evakuaci

Izraelské obranné síly (IDF) obvinily hnutí Hamás, že brání Palestincům na severu Pásma Gazy v evakuaci. K té tamní obyvatelstvo vyzvala izraelská armáda před chystanou pozemní ofenzivou. V oblasti přitom žije přes milion Palestinců.

IDF identifikovaly statisíce Palestinců, kteří se ze severu Pásma vydali na jih. Mnoho z nich však podle armády zůstává v kolonách kvůli zátarasům, které měl na silnice umístit Hamás.

„Hamás komplikuje obyvatelům Pásma Gazy pohyb na hlavních trasách a brání jim v cestě dopravními prostředky na těchto silnicích,“ prohlásila izraelská armáda. Zveřejnila také letecké záběry, které ukazují rozsáhlé dopravní zácpy na trasách určených k evakuaci.

Hamás staví na evakuačních silnicích zátarasy. Použijí vás jako živé štíty, varuje Palestince Izrael

Izraelská armáda dokončuje přípravy na operaci v Gaze

Izraelské obranné síly (IDF) v prohlášení, ze kterého cituje server The Times of Israel, uvedly, že dokončují přípravy na „důležitou pozemní operaci“ v Pásmu Gazy.

IDF se podle prohlášení připravují „rozšířit ofenzivu“ skrze společný a koordinovaný útok ze vzduchu, moře a země. Izraelská armáda také dokončuje přípravu statisíců rezervistů, které vybavuje potřebnou výzbrojí pro pozemní ofenzivu.

„Prapory a vojáci IDF jsou rozmístěni po celé zemi a jsou připraveni zvýšit svou pohotovost pro další fázi války, s důrazem na důležitou pozemní operaci,“ píše se v prohlášení armády.

Očekává se, že izraelská armáda brzy zahájí pozemní útok přímo v Pásmu Gazy. Server k tomu dodává, že kdy a v jakém rozsahu se uskuteční, bude ovlivněno mnoha aspekty včetně pokračující evakuace palestinských civilistů na severu Gazy a rostoucímu napětí na severních hranicích Izraele, kde armáda čelí častějším útokům ze strany libanonského hnutí Hizballáh.

Lídr Hamásu prohlásil, že Palestinci neopustí Pásmo Gazy. Obvinil Izrael z genocidy

Lídr v Hamásu Ismáil Hanija v sobotním televizním projevu uvedl, že Palestinci neuprchnou a nikdy „neopustí Pásmo Gazy“. Obvinil také Izrael z páchání genocidy v Pásmu Gazy, uvedla katarská televize Al-Džazíra.

„Náš nepřítel to páchá společně s administrativou Spojených států a některými evropskými zeměmi,“ uvedl. Navzdory rostoucím důkazům o krvavých násilnostech Hamásu v oblastech sousedících s Pásmem Gazy odmítl, že by jeho hnutí útočilo na izraelské civilisty.

„Obyvatelé Gazy zůstanou ve své zemi. Nikdy neopustí Gazu a neutečou,“ dodal šéf Hamásu.

Izrael v souvislosti s očekávanou rozsáhlou pozemní ofenzivou v Pásmu Gazy vyzval přes 1,1 milionů Palestinců, kteří obývají sever Gazy, aby se evakuovali na jih oblasti. Čas pro bezpečnou evakuaci měl vypršet k sobotnímu odpoledni. Hamás naopak už dříve Palestince vyzval, aby nikam neutíkali a zůstali ve svých domovech.

EU ztrojnásobí pomoc pro Gazu

EU s okamžitou platností ztrojnásobí objem humanitární pomoci pro Pásmo Gazy, nově to bude 75 milionů eur (1,85 mld. Kč), oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

„Evropská unie ztrojnásobí svou humanitární pomoc pro zranitelné civilisty v Gaze a širším regionu. Zdvojnásobíme úsilí, abychom zajistili, že se tato podpora dostane k těm, kteří ji potřebují,“ napsala v angličtině i arabštině na svém účtu na síti X.

EU ztrojnásobí pomoc pro Pásmo Gazy. S okamžitou platností, oznámila von der Leyenová

Netanjahu poprvé navštívil kibucy, kde vraždil Hamás

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu navštívil kibucy Be'er a Kfar Aza, které se staly místem největších masakrů spáchaných palestinskými radikály z teroristického hnutí Hamás. S odkazem na oznámení kanceláře izraelského předsedy vlády o tom informoval server The Times of Israel.

V krátkém oznámení kanceláře se uvádí, že Netanjahu „prošel mezi ruinami domů, kde se odehrávaly tyto hrůzné masakry“. O situaci v místě jej informovali příslušníci ozbrojených sil.

Netanjahu se u také u hranic Pásma Gazy setkal s izraelskými vojáky. Na zveřejněném videu je slyšet, jak se premiér oblečený v neprůstřelné vestě vojáků táže: „Jste připraveni na další fázi?“ Dodává, že další fáze přichází, píše agentura Reuters.

Netanjahu na svém účtu na síti X poté napsal: „S našimi bojovníky v pásmu Gazy, v první linii. Všichni jsme připraveni.“

Předpokládá se, že Izrael brzy zahájí rozsáhlou pozemní ofenzivu přímo v Pásmu Gazy.

Netanjahuova návštěva oblasti je první od zahájení útoků Hamásu na Izrael minulou sobotu. Server The Times of Israel k tomu dodává, že izraelský premiér čelil rostoucí kritice za to, že se do této doby neobjevil na žádném z míst útoků ani se nesetkal se zraněnými či nebyl přítomen na pohřbu obětí.

Tisíce lidí v Británii demonstrují na podporu Palestinců

Tisíce lidí v sobotu v Londýně, v Manchesteru a dalších britských městech vyšly do ulic na podporu Palestinců. Na akci dohlíželo přes 1000 policistů. Mnozí z účastníků akce nesli transparenty, na kterých bylo napsáno „Zastavte válku“, „Svobodu Palestině“ či „Bez spravedlnosti nemůže být mír“.

Londýnská policie před protestem účastníky varovala, že za vyjadřování podpory Hamásu, který Británie pokládá za teroristickou organizaci, hrozí zatčení, a zároveň vyzvala demonstranty, aby se neodchylovali od plánované trasy protestu.

Sídlo televize BBC, kde protest začal, bylo posprejováno červenou barvou. Incidentem se zabývá policie. „Víme o poškození budovy na (ulici) Portland Place,“ uvedl policejní mluvčí. „V této fázi nic nenasvědčuje tomu, že by to souviselo s nějakou protestní skupinou,“ dodal.

BBC čelí v posledních dnech kritice za to, že ve svém zpravodajství neoznačuje bojovníky Hamásu za „teroristy“. Mluvčí BBC k tomu uvedl, že reportéři BBC slovo terorista dlouhodobě nepoužívají, pokud jej nepoužil ve své promluvě někdo jiný, například některý z politiků. „Nazývat někoho teroristou znamená, že někomu straníte,“ uvedl k tomu dlouholetý zpravodaj BBC John Simpson. „Úkolem BBC je předkládat svému publiku fakta a nechat ho, aby se samo rozhodlo, co si o tom myslí,“ dodal.

Šéf čínské diplomacie: USA by se měly chovat zodpovědně

Spojené státy by se podle Pekingu měly chovat „zodpovědně“ a „hrát konstruktivní roli“ při řešení konfliktu mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás. Čínský ministr zahraničí Wang I to v sobotu během telefonátu řekl svému americkému protějšku Antonymu Blinkenovi. Blinken zase vyzval Wanga, aby Čína využila svého vlivu k uklidnění situace na Blízkém východě.

Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na prohlášení obou stran.

„Spojené státy musí hrát konstruktivní a zodpovědnou roli opětovným nastolením otázky politického řešení, jakmile to bude možné,“ uvedl Wang. Šéf čínské diplomacie svému protějšku sdělil, že „Čína se staví proti všem činům, které poškozují civilisty, a odsuzuje praktiky, které porušují mezinárodní právo“. Varoval také před „eskalací palestinsko-izraelského konfliktu, který hrozí vymknout se kontrole“, píše Reuters.

Blinken, jenž je tento týden na cestě po Blízkém východě, uvedl, že hodinový telefonát s Wangem byl „produktivní“. Jeho protějšek uvedl, že americko-čínské vztahy vykazují známky stabilizace.

Při náletech za den zahynulo devět rukojmích včetně čtyř cizinců, tvrdí Hamás

Při izraelských náletech v Pásmu Gazy za posledních 24 hodin zahynulo devět rukojmích, včetně čtyř cizinců. Tvrdí to ozbrojenci islamistického hnutí Hamás.

Na sociálních sítích uvedli, že rukojmí zemřeli, protože „sionisté bombardovali oblast, kde se nacházeli“.

V pátek Hamás uvedl, že za předešlých 24 hodin při izraelském bombardování zemřelo 13 rukojmích. Dohromady tak v Pásmu Gazy podle prohlášení islamistů zemřelo už 22 lidí, které islamisté unesli z Izraele. Tvrzení Hamásu nicméně nelze nezávisle ověřit.

Televize zveřejnila dokumenty Hamásu s příkazy k teroru

Americká televize NBC News zveřejnila v sobotu dokumenty s podrobným příkazy k průběhu útoku Hamásu na Izrael. Ozbrojenci podle nich měli zabít co nejvíce civilistů.

Dokumenty obsahovaly podrobné mapy kibucu Sa´ad v Negevské poušti včetně umístění školek a škol. V plánu bylo také uvedeno, kolik dětí zabít, a „doporučené“ množství rukojmích, které je třeba zajmout.

Další příkazy pro ozbrojence Hamásu počítaly s obklíčením jídelny v kibucu a s útokem na ordinaci zubaře nebo supermarket. „Nikdy jsem neviděl tak podrobné plánování masového teroristického útoku,“ řekl NBC News jeden z představitelů izraelské armády.

Izraelské děti byly cílem. Ukázaly to plánky nalezené u těl teroristů z Hamásu

USA počítají s částečnou evakuací své ambasády v Jeruzalémě

Americké ministerstvo zahraničí v sobotu uvedlo, že stáhne část personálu svého velvyslanectví v Jeruzalémě a pobočky v Tel Avivu včetně rodinných příslušníků. Na ambasádě by tak měli zůstat pouze klíčoví diplomaté.

Stažení americká diplomacie odůvodnila „nepředvídatelnou bezpečnostní situací v Izraeli“, informoval web listu The Jerusalem Post.

Dron zabil dalšího velitele Hamásu

Izraelská armáda uvedla, že pomocí dronu zabila jednoho z velitelů Hamásu Alího Kazího, který vedl jeden z přeshraničních útoků na jih Izraele.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Izraelská vozidla bojové pěchoty míří k Pásmu Gazy

NačítámNačíst starší příspěvky

Výběr článků

Načítám