Hlavní obsah
Online

Po nekonečných obstrukcích poslanci schválili nižší valorizaci důchodů

Aktualizováno

Poslanecká sněmovna pátým dnem diskutovala o sporném návrhu na snížení červnové valorizace důchodů. Opozice složená z ANO a SPD novelu tvrdě obstruovala, nakonec ji ale poslanci vládní koalice schválili. Novinky jednání sledovaly živě a on-line přenosem.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovny 4. 3. 2023Video: psp.cz

Okamura vyzval zvoleného prezidenta Pavla, aby zákon vetoval

Po hlasování se chopil slova šéf SPD Tomio Okamura, který zmínil, že chce podat ústavní stížnost. „Máme ale jen dvacet poslanců, a tak to bez hlasů ANO podat nemůžeme, pojďme to proto podat společně, aby to mělo co největší váhu,“ řekl na adresu poslanců z druhého opozičního klubu.

Současně vyzval také zvoleného prezidenta Petra Pavla, aby zákon vetoval. „Tím se vrátí do Sněmovny a nestihne se lhůta pro jeho přijetí,“ uvedl.

„Fialová vláda tímto okradla přibližně tři miliony příjemců důchodů o jejich peníze. SPD tady obstruovalo pět dní, využili jsme všechny možnosti, které nám dává jednací řád Sněmovny,“ uzavřel.

Poslanci zákon schválili

Po pěti dnech vládní poslanci protlačili zákon, který omezuje mimořádný červnový růst důchodů. Opozice neprosadila návrhy na zvýšení valorizace.

Schillerová: Zbývá už jen naděje

Sněmovna se vypořádala se všemi pozměňovacími návrhy, zbývá tak už jen závěrečné hlasování o zákonu jako celku.

Ještě předtím se však chopila slova šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Máme za sebou nejdelší nepřetržité jednání za poslední tři volební období. Byli jsme tu pět dní a čtyři noci. Jako opozice jsme maximálně využili veškeré obstrukční možnosti, které nám dává jednací řád. A hrdě s k tomu hlásím,“ prohlásila.

A doplnila: „Zbývá nám už jen naděje, že se najde mezi vámi dostatek takových, kteří navzdory stranické příslušnosti nakonec odmítnou podpořit tento hanebný zákon.“

Hlasování se pomalu blíží ke konci

Po necelých třech hodinách se hlasování v Poslanecké sněmovně chýlí ke konci. Zákonodárci musí rozhodnout už jen o několika desítkách návrhů.

Poslanci dále hlasují, už jsou za půlkou

Zákonodárci se po krátké pauze vrátili k hlasování. Čeká je ale ještě zhruba půlka návrhů.

Poslanci mají pauzu

Poslanci si vzali dle dohody pauzu 15 minut. Pokračovat v hlasování tak budou po 10. hodině.

Výborný: Obstrukce nemohou přejít v destrukci demokratického procesu

„Ve Sněmovně nemohou obstrukce přejít v destrukci parlamentarismu a demokratického procesu. Proto bylo správné se jasně ozvat. Stejně jako nerezignovat na jednání, které vede k potvrzení role opozice stejně jako práv většiny vládnout,“ napsal na Twitter k jednání Sněmovny lidovecký poslanec Marek Výborný.

Hlasuje se již přes hodinu

Závěrečné hlasování ve Sněmovně se pomalu blíží ke konci po téměř 69 hodinách jednání bez pauzy. Samotná schůze začala v úterý v 10 hodin, tedy před 94 hodinami.

Zhruba třetina návrhů odhlasována

Sněmovna za hodinu zvládla hlasovat o přibližně 100 pozměňovacích návrzích. Celkem jich je více než 300.

Kratší čas na hlasování

Vzhledem k velkému množství pozměňovacích návrhů Sněmovna přistoupila k tomu, že zkrátila čas na hlasování z tradičních 20 vteřin na patnáct. I tak se počítá s tím, že rozhodnutí o všech úpravách zabere poslancům zřejmě několik hodin.

Žádné další proslovy, rovnou hlasování

Bezprostředně po začátku schůze v 8 ráno se překvapivě začalo hlasovat. Poslanci se vzdali možnosti ještě vystupovat k návrhu se svými projevy, což si opozice v uplynulých dnech nenechala nikdy ujít.

Opozice předložila více než tři stovky pozměňovacích návrhů, velká část z nich se liší jen v uvedené částce, o kolik by se případně měla valorizace snížit. O návrzích se musí hlasovat jednotlivě, podle odhadů by samotné hlasování mohlo zabrat několik hodin.

Zpět v lavicích

Poslanci se po zhruba osmihodinové noční pauze vrátili zpět do lavic a pokračují ve schůzi. Chystají se hlasovat o více než 300 pozměňovacích návrzích.

Načítám

Výběr článků

Načítám