Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Lítali motýle nad českou krajinou

...a samozřejmě také nad krajinou moravskou a slezskou, abych nebyl nařčen z čechocentrismu. Jediný důvod, proč jsem to do titulku nedal, je, že by pak byl příliš dlouhý. Jinak si z něj může každá čtenářka a každý čtenář odvodit, že půjde o vůdce motýlů, surikat a čápů. Jak jinak, když chce být také vůdcem země moravské, slezské a české.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

S lidmi, kterým působí doslova fyzickou bolest představa, že příští rok 28. října bude na Pražském hradě řečnit za Českou republiku a rozdávat státní vyznamenání Andrej Babiš, jsem se setkal opakovaně. Naposledy to byla velmi kultivovaná starší paní minulou sobotu v Třinci, které bylo ze samotného pomyšlení na reálnost podobného obrázku opravdu špatně, a bylo to na ní vidět. Mimo jiné ale maně vyvracela stereotyp, že Babiše chtějí v čele státu hlavně starší spoluobčané. Na věku opravdu nezáleží, záleží na kvalitě obsahu mozkovny.

Proč tedy vzniká tento odpor proti vůdci motýlů, surikat a čápů coby nájemníkovi Pražského hradu? Zkusím to v rámci svých schopností rozebrat.

Za prvé již samotný fakt, že Babiše, na základě jeho předchozích slov a činů, lze takto označit, evokuje nikoli státníka, moudrého muže a úctyhodnou osobnost, ale šaška ze čtvrté cenové. Dochází k nesmiřitelné srážce zažité představy o prezidentovi České republiky s realitou v Babišově podobě.

Za druhé je tady skutečnost, že tento uchazeč o nejvyšší státní úřad momentálně stojí před soudem. Což o to, bolševici také procházeli různými soudy a vězeními, než po říjnu 1917 stanuli v čele tehdejšího Ruska. A také řvali, že to proti nim byla kampaň. Jenže Babišovo současné řvaní působí pouze na mentální potomky bolševiků v ČR, kterých je sice požehnaně, ale netvoří veškeré voličstvo ani ve starší věkové skupině.

Za třetí je Babiš negramot. To se projevuje zcela viditelně pro všechny v jeho zmrvené češtině. Lidé, kteří k němu měli nějaký čas blízko, například profesor Pavel Kolář, mají osobní zkušenosti. Ze svědectví profesora Koláře navíc zaznívá poznání, že Babiš je křivý jak turecká šavle a falešný jak pětník. A to bude za čtvrté.

Profesor Kolář říká: „Babiš… nemá s Českou republikou moc společného, téměř nezná její historii a vnitřně zpochybňuje některé tradiční hodnoty, na kterých byla naše republika vybudována…. Obchodní zájmy mu budou vždy přednější než zájmy České republiky.“

Lidé, kterým se při představě prezidenta Babiše dělá zle, jenom nechtějí, aby nad českou, moravskou a slezskou krajinou lítali motýle řízení masařkou, která trůní na Hradě.

Výběr článků

Načítám