Hlavní obsah

Designérka zakomponovala do malé garsonky vše potřebné, i barový pult

V rodinné vilce s více bytovými jednotkami vznikla světlá a mladistvě dýchající garsonka, kterou majitel zamýšlí pronajímat. K vyřešení interiéru si přizval kamarádku, bytovou designérku Magdu.

Foto: Lukáš Hausenblas

Na pouhých dvaceti metrech dokázala designérka zařídit hezký a světlý byt, který nabízí vše potřebné pro plnohodnotné žití jedné osoby či sehraného páru.

Článek

Designérka Magda Kopřivová ze studia Magdalena Interiors je aktuálně na mateřské dovolené a od práce si chce dát pauzu, aby se mohla více věnovat dětem, moc jí to ale nevychází. Je totiž šikovná, a tak není divu, že je o ni a její tvorbu velký zájem.

Chatu si postavili jako stavebnici

Bydlení

Pro tentokrát se na Magdu obrátil kamarád s tím, že potřebuje ve staré vilce zrekonstruovat garsonku, kterou by rád pronajímal.

Nebyl to zase až tak velký projekt, a tak Magda z kamarádství na prosbu kývla.

Plní všechny funkce

Hlavním úkolem bylo zařídit byt na pronájem tak, aby na miniaturním prostoru dvaceti metrů čtverečných byly obsažené všechny funkce. Současně měl byt působit světle, prostorně a moderně a měl sloužit k užívání jedné osobě, případně páru.

Magda využila vysokých stropů v bytě a spaní umístila nad předsíň. To bylo možné i díky tomu, že se zbouraly dveře z chodby do obytné místnosti, vytvořil se tam průchod a zároveň vstup na spací patro.

Foto: Lukáš Hausenblas

Pro ušetření místa v kuchyni je v pracovní desce zabudovaná jen dvouplotýnka a ve spodní řadě skříněk vestavěna malá chladnička.

Konstrukce patra je dřevěná a natřená na bílo, aby ladila s dalším nadčasově bílým vybavením bytu. V hlavní obytné místnosti je dále menší kuchyňská sestava z Ikey v decentní šedobílé kombinaci. Pro ušetření místa je v pracovní desce zabudovaná jen dvouplotýnka a ve spodní řadě skříněk vestavěná malá chladnička.

Majitel bytu trval na umístění barového pultu, a tak ho Magda, ač je odpůrkyní baru v kuchyni, navrhla velice lehký a subtilní a snažila se, aby byl pokud možno „neviditelný“. Bílou barvou a designem tak souzní s kuchyní.

Foto: Lukáš Hausenblas

Aby nepůsobil byt stísněně, byla použita spousta fíglů, mimo jiné i spaní v patře a vhodně umístěná zrcadla.

Jelikož je z bytu krásný výhled na metropoli a podlaha se kvůli podlahovému topení hodně zvedala, využilo se toho a nabízelo se vytvořit k oknu široký parapet, který slouží jako pěkné pracovní místo. Parapet je rovněž ze dřeva a natřený bílou barvou.

K posezení a příležitostnému přespání návštěvy je určena rozkládací šedá pohovka. Naproti pohovce má být ještě na zdi televize na výsuvném rameni, aby šla sledovat i ze spacího patra.

Proměna dodala klasickému městskému bytu dramatické barevné akcenty

Tipy a trendy

Co se týká koupelny, tam opticky zvětšuje prostor vzorovaná podlaha, která skvěle doplňuje bílé obdélníkové obkládačky na stěnách. Aby se do koupelny dostalo více denního světla, muselo se zvětšit okno.

Foto: Lukáš Hausenblas

V koupelně vsadila designérka na nepřekonatelnou černobílou kombinaci.

Díky oknu se také prosvětlí spací patro, do kterého propouštějí světlo luxfery zabudované nad vstupem do koupelny.

I když je koupelna hodně malá, vešel se tam sprchový kout, toaleta, pračka i bojler.

Foto: Lukáš Hausenblas

Rozvržení bytu.

Detaily dělají styl

Aby byl byt co nejvíce světlý a svěží, nábytek i výmalba jsou v bílých a světle šedých tónech. Podlaha je v imitaci světlého dřeva.

Originálním prvkem je černobílá komiksová tapeta, která kryje posuvné dveře do skříně pod spacím patrem. Hezkými oživujícími detaily jsou černá drátěná svítidla nad barem, barové stoličky a odkládací stolek.

Autor: Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Výběr článků

Načítám