Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kdo chápe, chápe, kdo nechápe, nadává

První posouzení včerejšího mimořádného projevu premiéra Petra Fialy jsem obdržel od své ženy. „Je to dobré,“ řekla, „ale problém je, že se obrací k inteligentním lidem.“ Musel jsem jí dát za pravdu. Je ale třeba ve věcech hledat také kladnou stránku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Tady je jich hned několik. Za prvé mají inteligentní občané České republiky konečně předsedu vlády, jenž se neobrací v první řadě k těm méně inteligentním. Za druhé je premiér sám o sobě do té míry inteligentní člověk bez vnějších příznaků osobnostní poruchy, že mluví klidně, nešermuje rukama, nevydává ze sebe skřeky à la Pepek Vyskoč, které mají znamenat sarkastický smích, ani nezvedá jeden za druhým grafy jako spartakiádní náčiní. Fialovi stačí hlas a slova. Tak to má být u inteligentních lidí.

Za třetí bylo jeho vysvětlení prosto dadaistických prvků, na než své příznivce a také ty, kteří jeho výplody poslouchat v době jeho premiérování bohužel museli, navykl Andrej Babiš. Z toho vyplývá čtvrtý závěr: když se opravdu jenom maličko soustředil i ten divák a posluchač, který preferuje Babiše či Tomia Okamuru, stačila by mu k pochopení látky dokonce ta Vysoká škola života, jíž se tak často honosí.

Fialův projev neobsahoval žádná neznámá cizí slova, prapodivné neologismy plynoucí z neovládání řeči, v níž mluvil, žádné složité a nerozšifrované ekonomické propočty ani žádné chlubení, na koho v Evropě má mobil a s kým o čtvrté ráno zvítězil nad Bruselem. Premiér popsal situaci, seznámil diváky a posluchače s tím, jak chápe její příčiny, a za vládu složil účty občanům, jak jim chce v rámci existujících možností ulehčit nastávající zimu, která může být krušná.

Zamysleme se, kde můžeme ušetřit, vyzval Fiala k rozumnému hospodaření s energiemi

Domácí

Obyvatele ČR pak požádal o šetření energiemi v jejich běžném životě. Na pochopení této prosby netřeba mít super vysoké IQ. Ve veřejném prostoru jsou ale slyšet hlasy nespokojenců, kteří považují za podmínku své osobní svobody, že jim stát zajistí, aby se mohli v obýváku producírovat jen ve slipech nebo kalhotkách, protože tam jsou zvyklí mít hic a přes to nejede nic.

Stejná grupa obyvatel premiérovi a vládě permanentně vyčítá, že jim špatně vysvětluje, jaké to bude za energeticky krizové zimy. Teď to vysvětlení dostali, stačilo zapnout televizi, koukat a poslouchat. Ano, s tím, že se Petr Fiala obracel k inteligentním lidem. Jestli je to pro někoho nepřekonatelná životní překážka, má ovšem jiné možnosti.

K těmto jedincům mluví například Okamura, podle nějž byl Fialův projev hloupý. To je v pořádku. Kdo chápe, chápe, kdo nechápe, nadává. Demogracie, vole.

Výběr článků

Načítám