Hlavní obsah

Recepty na netradiční snídaně pro školáky

Hodně dětí odmítá snídat. Pokud se vymaníme ze stereotypu, možná se do důležitého ranního jídla s chutí pustí. Zkuste svým potomkům zpestřit ráno netradiční nabídkou. Co jim třeba naservírovat tvarohovou lahůdku nasladko či naslano ve zmrzlinovém kornoutu? Teenagery překvapte retro aspikem nebo zkuste smoothie ze salátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pohanková kaše

Článek

Správná snídaně by měla obsahovat tzv. pomalé cukry (celozrnné pečivo, cereálie bez přidaného cukru, ovoce). Ty jsou zásadní pro činnost mozku.

Nemají chybět bílkoviny pro kondici svalů (jogurty, sýry, tvaroh, vejce, šunka). Vláknina (zelenina) a tuky (ořechy, avokádo, semínka, olivový olej) vše doplňují, přispějí k dobrému trávení a metabolismu, vstřebávání vitaminů.

Snídaně by měla tvořit zhruba 20 % i více z celkového denního energetického příjmu. Nedávejte rovnítko mezi zdravé a nekalorické. Děti energii potřebují, a pokud nejsou obézní a mají dostatek pohybu, může pestrá strava obsahovat i něco sladkého i něco tučného.

Naopak u baculatých školáků je třeba kalorie hlídat, ale právě ráno by jich měli dostat poměrně dost, omezovat energetický příjem je nutné hlavně večer.

Pohanková kaše

INGREDIENCE

1 l mléka
8 lžic pohankových vloček
1 vanilkový pudink
med dle chuti
ovoce

POSTUP:

  1. Vločky namočte přes noc do mléka.
  2. Pudinkový prášek rozmíchejte v malém množství mléka, zbytek mléka v rendlíku s nepřilnavým dnem přiveďte k varu.
  3. Jakmile začne mléko kypět, přidejte k němu nabobtnané vločky a připravenou pudinkovou kašičku, oslaďte a za stálého míchání nechte chvilku povařit.
  4. Hotovou kaši ozdobte ovocem.

Recepty z ryze podzimních surovin

Móda a kosmetika

Hummus

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hummus

INGREDIENCE

500 g vařené cizrny
80 ml vychlazeného vývaru z cizrny
2 lžíce tahini pasty
50 ml olivového oleje (+ trocha na přelití)
1 lžička mletého římského kmínu (cumin)
1/2 lžičky sladké papriky
1 stroužek česneku
1/2 limety (nebo citronu)
pepř, sůl (solte postupně, opatrně)
na posypání nať koriandru

POSTUP:

  1. Větší misku suché cizrny namočte přes noc do studené vody.
  2. Druhý den vodu slijte a v čisté vodě (nesolte!) uvařte cizrnu doměkka (vaří se asi dvě hodiny). Neslévejte, nechte vychladnout ve vývaru, osolte ho.
  3. Na hummus odeberte 500 g studené cizrny (zbytek můžete použít do salátu, do polévky) a asi 80 ml vývaru. Cizrnu nasypejte do mixéru, přilijte vývar a olej, limetovou šťávu, přidejte tahini, koření a česnek. Dohladka rozmixujte, je-li směs hustá, přidejte po lžících vodu. Nakonec hummus v misce přelijte olejem, aby neoschl.
  4. Tipy autorky: V hummusu rozmixujte avokádo a podávejte ho v mističkách z avokádových slupek.
  5. Tahini je velmi zdravá pasta z rozmixovaných sezamových semínek. Koupíte ji v e-shopech nebo obchodech se zdravou výživou.

Recepty na zdravé a chutné pomazánky

Recepty

Plněná placka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plněná placka

INGREDIENCE

pita placky nebo tortilly
jogurt + majonéza v poměru přibližně 4:1
ledový salát
rajčata
papriky
šunka
ementál (nebo sardinky, konzervovaná makrela, pomazánka z fazolí ap.)

POSTUP:

  1. Pita placky rozpečte, rozkrojte je a vzniklé kapsy naplňte uvedenými surovinami.

Recepty na zdravé a chutné menu

Recepty

Tvarohová pěna v kornoutu

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tvarohová pěna v kornoutu

INGREDIENCE

1 kostka polotučného nebo tučného tvarohu (ve vaničce je příliš řídký)
2 lžíce bílého jogurtu
4 zmrzlinové kornouty
Slaná varianta
listový špenát
kousek červené řepy
pažitka
špetka soli
bylinky, jedlé květy na ozdobení
Sladká varianta
ovoce
čokoláda, oříšky, pražené vločky, popcorn ap. na posypání
med nebo javorový sirup

POSTUP:

  1. Tvaroh rozmixujte s příslušnými přísadami.
  2. Ve slaných pomazánkách ho řepa zbarví krásně do růžova, špenát do zelena. Lžičku řepné šťávy můžete použít i do sladkého tvarohu.
  3. Tvarohové pěny servírujte ve zmrzlinových kornoutech.

Několik receptů na super snídaně

Móda a kosmetika

Šunka v aspiku

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šunka v aspiku

Aspik neboli želatina je živočišná bílkovina se schopností želírovat. Je neocenitelným zdrojem kolagenu, který je důležitý pro kondici kloubů, vazů i kůže a vlasů. Proto by aspik měl mít místo v dětském jídelníčku.

Příprava je poměrně pracná, neváhejte koupit aspik v lahůdkách. Jestli se do toho chcete pustit sami, připravujte tuto zajímavou retro snídani raději den předem.

INGREDIENCE

200 g šunky
100 g tvarohu
hrstka nastrouhaného křenu
4 vejce natvrdo
šálek hrášku
šálek sterilované kapie
šálek kukuřice
Nálev
900 ml vody
100 ml octa
15 g soli
15 g cukru
1 cibule
3 kuličky nového koření
6 kuliček celého pepře
2 bobkové listy
2 sáčky čiré želatiny

POSTUP:

  1. Z uvedených přísad kromě želatiny svařte nálev a přeceďte ho.
  2. Zatímco chladne, promíchejte tvaroh s křenem a zarolujte ho do plátků šunky.
  3. Nakrájejte vajíčka uvařená natvrdo.
  4. Do vychladlého nálevu zamíchejte želatinu a nechte ji zahřát, nesmí se ale vařit (řiďte se návodem na obalu).
  5. Na dno formy (dortová, bábovková, muffiny, srnčí hřbet ap.) nalijte první vrstvu želatiny a dejte ji vychladit do ledničky.
  6. Poté na ni naaranžujte zeleninu, vajíčka, šunkové rolky a vše přelijte opatrně přes lžíci želatinou (pokud začíná tuhnout, nahřejte ji). Opět vychlaďte.
  7. Naaranžujte další patro, dolijte želatinu a formu uložte do ledničky.
Související témata:

Výběr článků

Načítám