Hlavní obsah

Recepty z brambor podle našich babiček

Brambory mnozí z nás považují za přílohu. Lze z nich ale připravit i širokou škálu samostatných pokrmů. Jako jedna z mála surovin se dají totiž péct, vařit, smažit, zapékat i nadívat. Inspirujte se recepty našich babiček.

Foto: Profimedia.cz

Vopelky

Článek

Vopelky

Není palačinka jako palačinka! Zkuste ji tentokrát jinak. Uvidíte, že staročeské placky z brambor vás dostanou.

INGREDIENCE
1 kg brambor
250 g polohrubé mouky
50 g krupice
1 vejce
sůl

POSTUP:

  1. Vychladlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
  2. Přisypte mouku, krupici, přidejte vajíčko a špetku soli.
  3. Z ingrediencí vypracujte tužší těsto, v tom se liší od klasických palačinek. Pokud je tedy těsto řídké, přidejte mouku. Pokud je příliš tuhé, přilijte trochu mléka.
  4. Těsto si rozkrájejte na několik dílů, ze kterých si postupně vyválíte tenké placky o velikosti vaší pánve.
  5. Opékejte z obou stran.
  6. Placky budou hotové ve chvíli, kdy se zatáhnou a začnou se na nich vytvářet malé hnědavé puchýřky.
  7. Hotové placky můžete podávat na slano – třeba jako langoš. Potřete je česnekem, přidejte sýr i kečup. Skvěle ale chutnají jako sladká tečka po dobrém obědě s džemem, domácími povidly nebo s mákem.

Recepty z ryze podzimních surovin

Móda a kosmetika

Uhlířina

Noky s bramborem? Že vás tohle spojení nijak nenadchlo? Nenechte se zmást fádním spojením a ochutnejte! Uvidíte, že opečená cibulka a uzenina dají téhle dobrotě grády, a vy se do ní tak rádi pustíte, kdykoli bude třeba připravit rychlý a zaručeně dobrý oběd. Nezapomeňte, že v jednoduchosti je krása.

Foto: Profimedia.cz

Uhlířina

INGREDIENCE
0,5 kg brambor
100 g polohrubé mouky
vejce
sůl
2 střední cibule
uzenina dle libosti (párky, uzené či anglická slanina)
sádlo nebo olej

POSTUP:

  1. Brambory oloupejte a rozkrájejte na tradiční kostičky.
  2. Dejte vařit do osolené vody.
  3. Jakmile jsou brambory téměř měkké, na posledních 5 minut k nim do vroucí vody přidejte noky.
  4. Ty si vytvoříte jednoduše spojením mouky, vejce a soli. Těsto by nemělo být příliš tuhé, ale ani řídké. Chcete-li mít noků více, přidejte mouku a případně i vajíčko.
  5. Pomocí lžíce nabírejte hromádky a přendávejte do horké vody.
  6. Hotové noky by měly vyplavat – cca po 5 minutách.
  7. Brambory promíchané s noky sceďte a přendejte na talíř. Hojně přidejte dozlatova opečenou cibulku na sádle s opečenou uzeninou. Dobrou chuť!

Skvělé recepty ze zbytků aneb Jak neplýtvat

Recepty

Bramborák s jablky

Že bramborák není nic extra? A zkusili jste do něj někdy přidat jablka, která mu dodají netradiční navinulou chuť?

Foto: Profimedia.cz

Bramborák s jablky

INGREDIENCE
5 brambor
3 zelená jablka (ideálně kyselejší)
1 lžíce majoránky
80 g hladké mouky
vajíčko
lžíce sádla
sůl

POSTUP:

  1. Těsto na bramboráky připravíte jednoduše jako u klasických, pro tentokrát ale zapomeňte na česnek.
  2. Brambory i jablka nastrouhejte do misky a slijte přebytečnou vodu, kterou pustí.
  3. Přidejte mouku, majoránku a dosolte.
  4. Mouky můžete přidat méně i více, záleží, jak chcete, aby byly bramboráčky křupavé.
  5. Smažte na sádle do hněda z obou stran.

Recepty na festivalové menu z legendárního Grandhotelu Pupp

Recepty

Omeleta z brambor a celeru

Foto: Profimedia.cz

Omeleta

INGREDIENCE
250 g brambor
50 g celeru
2 vejce
1 dcl mléka
40 g hrubé mouky
2 stroužky česneku
1 lžíce oleje
sůl
červenou cibuli, bylinky a jarní cibulku na ozdobu

POSTUP

  1. Brambory i celer oloupejte a nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kostičky.
  2. K zelenině přidejte vajíčka, mléko, mouku, rozmačkaný česnek a sůl.
  3. Vzniklou směs dobře promíchejte a pečte na pánvi na troše oleje jako omeletu.
  4. Hotovou omeletu dozdobte červenou cibulí, jarní cibulkou a dalšími bylinkami. Potřít ji můžete také hořčicí nebo kečupem.

Recepty z jablek, švestek, dýně a hrušek

Zdraví

Gratinované brambory se smetanou a česnekem

Foto: Biolist, Biozebra

Gratinované brambory

INGREDIENCE
800 g oloupaných brambor
250 ml bio smetany ke šlehání
2 stroužky česneku
40 g sýra podle chuti na posypání
rozmarýn či tymián
sůl
pepř
máslo na vymazání formy

POSTUP:

  1. Do vymazaného pekáčku naskládejte vrstvu na plátky slabě pokrájených brambor, kterou posypte nesekaným česnekem a rozmarýnem a vše zaskládejte opět vrstvou plátků brambor.
  2. Tu zalijte smetanou, pak povrch osolte, přidejte ještě trochu rozmarýnu (nebo tymiánu) a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů nejprve na 15-20 minut zakryté, pak odkryjte a dopečte doměkka.
  3. Před koncem pečení posypte sýrem, který nechejte roztavit.
  4. Po upečení pekáček vyndejte, brambory nechte krátce odležet, poté servírujte například s čerstvou zeleninou či salátem.
  5. Pokud se vám v troubě smetana brzy vypekla, můžete brambory podlít trochou mléka, aby se nezačaly připalovat.

Sedm jedinečných receptů na zdravé teplé saláty

Zdraví

Slaný bramborový koláč „Bác“

Chcete potěšit bříška vašich strávníků nebo plánujete oslavu a nechcete skončit u klasických jednohubek z listového těsta? Máme pro vás tip na perfektní slanou chuťovku, která všem učaruje tak, že se bez ní už neobejde žádné další rodinné setkání.

Foto: Agrární komora

Bác

INGREDIENCE
4 větší syrové brambory
400 g polohrubé mouky
100 g hrubé mouky
1 droždí
vejce
0,5 l mléka
1 lžíce oleje
5 stroužků česneku
hrst rozemletých škvarků
hrst máku
1 lžíce sušené majoránky
sůl a pepř

POSTUP

  1. Oloupané brambory nastrouhejte nahrubo do větší mísy.
  2. Následně je zalijte horkým mlékem, promíchejte a do směsi rozdrobte droždí.
  3. Přisypte mouku, přidejte vejce, olej, rozmačkaný česnek, rozemleté škvarky, majoránku a dochuťte solí a pepřem.
  4. Pořádně promíchejte a vytvořte těsto, které nechte 30–60 minut kynout.
  5. Mezitím si vymažte plech olejem a vysypte jej mákem.
  6. Na něj pak nalijte vykynuté těsto a znovu posypte mákem.
  7. Pečte dozlatova 30-40 minut na 180 stupňů.
  8. Jakmile koláč vyndáte z trouby, přikryjte jej utěrkou a nechte pod ní vychladnout.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Související témata:

Výběr článků

Načítám