Brambory mnozí z nás považují za přílohu. Lze z nich ale připravit i širokou škálu samostatných pokrmů. Jako jedna z mála surovin se dají totiž péct, vařit, smažit, zapékat i nadívat. Inspirujte se recepty našich babiček.
Článek
Vopelky
Není palačinka jako palačinka! Zkuste ji tentokrát jinak. Uvidíte, že staročeské placky z brambor vás dostanou.
INGREDIENCE
1 kg brambor
250 g polohrubé mouky
50 g krupice
1 vejce
sůl
POSTUP:
Vychladlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
Přisypte mouku, krupici, přidejte vajíčko a špetku soli.
Z ingrediencí vypracujte tužší těsto, v tom se liší od klasických palačinek. Pokud je tedy těsto řídké, přidejte mouku. Pokud je příliš tuhé, přilijte trochu mléka.
Těsto si rozkrájejte na několik dílů, ze kterých si postupně vyválíte tenké placky o velikosti vaší pánve.
Opékejte z obou stran.
Placky budou hotové ve chvíli, kdy se zatáhnou a začnou se na nich vytvářet malé hnědavé puchýřky.
Hotové placky můžete podávat na slano – třeba jako langoš. Potřete je česnekem, přidejte sýr i kečup. Skvěle ale chutnají jako sladká tečka po dobrém obědě s džemem, domácími povidly nebo s mákem.
Noky s bramborem? Že vás tohle spojení nijak nenadchlo? Nenechte se zmást fádním spojením a ochutnejte! Uvidíte, že opečená cibulka a uzenina dají téhle dobrotě grády, a vy se do ní tak rádi pustíte, kdykoli bude třeba připravit rychlý a zaručeně dobrý oběd. Nezapomeňte, že v jednoduchosti je krása.
INGREDIENCE
0,5 kg brambor
100 g polohrubé mouky
vejce
sůl
2 střední cibule
uzenina dle libosti (párky, uzené či anglická slanina)
sádlo nebo olej
POSTUP:
Brambory oloupejte a rozkrájejte na tradiční kostičky.
Dejte vařit do osolené vody.
Jakmile jsou brambory téměř měkké, na posledních 5 minut k nim do vroucí vody přidejte noky.
Ty si vytvoříte jednoduše spojením mouky, vejce a soli. Těsto by nemělo být příliš tuhé, ale ani řídké. Chcete-li mít noků více, přidejte mouku a případně i vajíčko.
Pomocí lžíce nabírejte hromádky a přendávejte do horké vody.
Hotové noky by měly vyplavat – cca po 5 minutách.
Brambory promíchané s noky sceďte a přendejte na talíř. Hojně přidejte dozlatova opečenou cibulku na sádle s opečenou uzeninou. Dobrou chuť!
Do vymazaného pekáčku naskládejte vrstvu na plátky slabě pokrájených brambor, kterou posypte nesekaným česnekem a rozmarýnem a vše zaskládejte opět vrstvou plátků brambor.
Tu zalijte smetanou, pak povrch osolte, přidejte ještě trochu rozmarýnu (nebo tymiánu) a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů nejprve na 15-20 minut zakryté, pak odkryjte a dopečte doměkka.
Před koncem pečení posypte sýrem, který nechejte roztavit.
Po upečení pekáček vyndejte, brambory nechte krátce odležet, poté servírujte například s čerstvou zeleninou či salátem.
Pokud se vám v troubě smetana brzy vypekla, můžete brambory podlít trochou mléka, aby se nezačaly připalovat.
Chcete potěšit bříška vašich strávníků nebo plánujete oslavu a nechcete skončit u klasických jednohubek z listového těsta? Máme pro vás tip na perfektní slanou chuťovku, která všem učaruje tak, že se bez ní už neobejde žádné další rodinné setkání.
INGREDIENCE
4 větší syrové brambory
400 g polohrubé mouky
100 g hrubé mouky
1 droždí
vejce
0,5 l mléka
1 lžíce oleje
5 stroužků česneku
hrst rozemletých škvarků
hrst máku
1 lžíce sušené majoránky
sůl a pepř
POSTUP
Oloupané brambory nastrouhejte nahrubo do větší mísy.
Následně je zalijte horkým mlékem, promíchejte a do směsi rozdrobte droždí.
Přisypte mouku, přidejte vejce, olej, rozmačkaný česnek, rozemleté škvarky, majoránku a dochuťte solí a pepřem.
Pořádně promíchejte a vytvořte těsto, které nechte 30–60 minut kynout.
Mezitím si vymažte plech olejem a vysypte jej mákem.
Na něj pak nalijte vykynuté těsto a znovu posypte mákem.
Pečte dozlatova 30-40 minut na 180 stupňů.
Jakmile koláč vyndáte z trouby, přikryjte jej utěrkou a nechte pod ní vychladnout.