Hlavní obsah

Skvělé recepty ze zbytků aneb Jak neplýtvat

Chutné a lákavé pokrmy dokážeme uvařit i z toho, co nám zbylo v lednici například po nedělním obědě. Jak na to? Nápadité rady a tipy pro vás má Jitka Rákosníková ve své Recyklované kuchařce. Dozvíte se, jak do posledního kousku využít pečivo, maso, luštěniny, rýži, mléčné výrobky či zeleninu, a přitom si pochutnat. Je to ekologické, šetrné k planetě i ekonomicky výhodné. Co víc si přát?

Foto: Alena Hrbková

Španělská bramborová tortilla

Článek

Španělská bramborová tortilla

INGREDIENCE
600 g zbylých uvařených brambor (nakrájených na 6-7 mm vysoké plátky)
několik lžic olivového oleje
1 středně velká bílá cibule (nakrájená na jemné plátky)
12 velkých vajec (2-3 vejce můžete nahradit zbylými bílky)

POSTUP:

  1. Ve větší nepřilnavé pánvi (průměr asi 28 cm) s vyššími stěnami rozehřejte olivový olej. Zlehka a po částech osmažte plátky brambor, aby se zatáhly, ale nezabarvily se. Dávejte je do misky.
  2. Ve zbylém oleji osmažte plátky cibule, aby zvláčněly, ale nezabarvily se, asi 7 minut. Do pánve vraťte plátky brambor a promíchejte s cibulí, pak vše urovnejte v pánvi do stejnoměrné vrstvy.
  3. Vejce v míse prošlehejte se špetkou soli. Směsí přelijte brambory s cibulí a na středním až nižším stupni smažte, přičemž vidličkou nadzvedávejte okraje tortilly a nechte pod ně stéci trochu vajec.
  4. Takto směs smažte 6-7 minut, až se vejce začnou usazovat, ale na vrchu tortilly budou ještě polotekutá.
  5. Teď přijde chvilka zručnosti. Tortillu vařečkou nebo nožem opatrně uvolněte z pánve a nechte sklouznout na velký talíř opečenou stranou dolů.
  6. Dno pánve potřete trochou oleje a překlopte ji na tortillu v talíři. Pak oběma rukama konstrukci talíř-pánev obraťte.
  7. Tortilla se octne neopečenou stranou dolů v pánvi. Tu postavte zpět na sporák a opékejte ještě minutu. Tortillu pak servírujte na čistý talíř a podávejte například s čerstvým hlávkovým salátem.

Mrkvová pomazánka

Foto: Alena Hrbková

Tento recept můžete aplikovat i na další zeleninu, ať už přebývající uvařenou, pečenou nebo tu, kterou teprve budete zpracovávat. Využijte i zbylé luštěniny, obiloviny, semínka, bylinky či ořechy.

INGREDIENCE
6 středně velkých mrkví na tenké plátky
1/2 stroužku česneku
1/4 lžičky mletého římského kmínu
1/4 lžičky najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
špetka mleté skořice
špetka chilli koření
1 lžíce sezamové pasty tahini
2 lžíce čerstvé citronové šťávy
sůl, pepř

POSTUP:

  1. Mrkev uvařte nejlépe v páře doměkka, asi 12 až 15 minut.
  2. Pak ji rozmixujte spolu s ostatními surovinami dohladka.
  3. Pokud by byla směs příliš hustá, rozřeďte ji trochou vody.

Recepty z cest po Evropě: gnocchi, fish & chips, keze kartoffel, marinovaný losos

Recepty

Supplì al teléfono (italské smaženky se sýrem)

Foto: Alena Hrbková
INGREDIENCE
400 g zbylého risotta (vláčný italský pokrm se smetanou, nikoli české sypké rizoto)
plátek másla
trocha nastrouhaného parmezánu
2 vejce
200 g mozzarelly (nebo podobného vláčného sýra) nakrájené na kostičky
vejce
strouhanka
rostlinný olej

POSTUP:

  1. Zbytky risotta promíchejte s máslem, parmezánem a vejci.
  2. Na chvíli rozestřete na plech vyložený papírem na pečení, aby hmota trochu oschla a lépe se pak tvarovala.
  3. Z hmoty je třeba uhníst namočenýma rukama koule. Uprostřed udělejte palcem důlek a naplňte ho kostičkami sýra, kouli opět uzavřete a poválejte v rukách.
  4. Koule protáhněte v rozšlehaných vejcích a obalte ve strouhance (i nadvakrát, supplì budou křupavější). Nechte je krátce zpevnit v chladničce a pak smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje.
  5. Koule podávejte ihned a horké, abyste při rozkrojení nepřišli o efekt „telefonních drátů“ vytvořený roztaveným sýrem.

Tip: Doplňte svěžím salátem nebo například rajčatovo-masovou boloňskou omáčkou. Supplì si můžete připravit jako polotovar a uskladnit v mrazáku na jindy.

Recepty z řecké kuchyně: Musaka, kalamáry, dolmades, řecký salát

Recepty

Chudí rytíři Cordon bleu

Foto: Alena Hrbková
INGREDIENCE
4 krajíce staršího obyčejného chleba (kůrky odkrojte)
2 plátky dobrého pevného sýra typu gouda
2 plátky kvalitní šunky
vejce
lžička škrobu
strouhanka
olej na smažení

POSTUP:

  1. Na krajíc chleba položte plátek šunky a sýra, přiložte druhý krajíc a dobře je k sobě přimáčkněte. Můžete lehce rozválet válečkem. Cíl je, aby byly krajíce trochu nalepené na sobě.
  2. V misce rozšlehejte vajíčko se škrobem, chvíli počkejte, až se škrob rozpustí, a ještě jednou prošlehejte, aby nedělal žmolky.
  3. Spojené krajíce chleba obalte ve vajíčku a pak ve strouhance, přebytek oklepejte.
  4. Na středním stupni pozvolna z obou stran osmažte na rozehřátém oleji.
  5. Na kuchyňských ubrouscích nechte okapat přebytečný tuk a podávejte.
Kde se vzal název?
Vychází ze staroanglického receptu Chudí rytíři windsorští. Tvrdnoucí pečivo se zvláčnělo v mléce a vajíčku, osmažilo a ochutilo skořicí a cukrem. K namáčení se přidávala trocha sladkého sherry. Cordon bleu (francouzsky modrá stužka) je kuchařské vyznamenání po absolutoriu stejnojmenné kulinární školy. Označuje se tak ale i telecí řízek naplněný plátkem sýra, šunky a smažený v trojobalu.

Čočková omáčka bolognese podle Jamieho Olivera

Foto: Alena Hrbková
INGREDIENCE
1 mrkev4 velké houby
1 cibule2 hrnky uvařené čočky
2 stroužky česneku 2 lžíce rajčatového pyré
1 řapík celeru400 ml zeleninového vývaru
olivový olejčerstvá bazalka
2 bobkové listy400 g konzervovaných rajčat
několik snítek tymiánu nastrouhaný parmazán

POSTUP:

  1. Očištěnou zeleninu nakrájejte nadrobno, případně rozsekejte v robotu.
  2. Ve velkém kastrolu rozehřejte na středním stupni olej a smažte zeleninu s bylinkami, asi 10 minut.
  3. Nakrájejte nebo nasekejte houby, vsypte je do kastrolu a smažte další 3 minuty.
  4. Vmíchejte rajčatové pyré, vývar a rajčata, která trochu rozmačkejte.
  5. Pod pokličkou vařte na nízkém stupni a za občasného promíchání asi 10 minut.
  6. Uvařenou čočku vmíchejte k ostatním ingrediencím až ke konci varu, jen aby se prohřála.
  7. Promíchejte s uvařenými těstovinami podle výběru, posypte lístky bazalky a parmazánem.

Tip: Do omáčky můžete použít místo uvařené i 100 g drobnozrnné syrové čočky, kterou ale přidáte do jídla už spolu s rajčatovým pyré - v tom případě je třeba pokrm dusit, dokud nezměkne čočka. Nejrychleji je hotová čočka červená.

Prázdninové pečení s cukrářkou Petrou Burianovou

Recepty

Od pečínky k „číně“

Foto: Alena Hrbková
INGREDIENCE
300 g zbylého pečeného vepřového masa (nakrájeného na kousky či rozděleného na vlákna)
žloutek a škrob
olej
300 g různé zeleniny (mrkev, pastiňák, cuketa, papriky, zelí)
1 cibule
trocha cukru
1 lžíce škrobu
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce dezertního vína
sůl, pepř
rýže

POSTUP:

  1. Maso obalte ve směsi ze žloutku ušlehaného se škrobem.
  2. Pánev nebo wok rozpalte, vlijte trochu oleje a kousky masa prudce osmažte dozlatova.
  3. Vyjměte je a na kuchyňském papíru nechte odsát přebytečný tuk.
  4. Do pánve vsypte zeleninu nakrájenou na štíhlé hranolky a cibuli nakrájenou na klínky a za stálého promíchávání smažte, až zelenina trochu chytí barvu, zvláční, ale zůstane ještě křupavá.
  5. Směs poprašte špetkou cukru a zalijte škrobem rozmíchaným v sójové omáčce, případně vínu.
  6. Už dál nesmažte, vmíchejte odkapané kousky masa, je-li třeba, osolte a opepřete.
  7. Podávejte s rýží.

Tip: Zbylé maso můžete použít i do jídla typu kari. Zelenina se smaží již v kari koření nebo pastě. A na závěr se omáčka zjemní kokosovým mlékem nebo smetanou.

Recepty na lehké prázdninové vaření

Recepty

Paprikové želé

Senzační chuťovka třeba ke grilovanému masu, na toast, k vaječné omeletě.

Foto: Alena Hrbková
INGREDIENCE
150 g dlouhých červených čerstvých chilli papriček
150 g červených paprik
1 kg želírovacího cukru
600 ml jablečného či ciderového octa

POSTUP:

  1. Papričky zbavte semínek a každou rozkrojte na asi 4 kousky.
  2. Papriky nakrájejte na větší kousky.
  3. Nejprve rozmixujte chilli papričky, pak k nim přidejte kousky paprik a rovněž rozmixujte.
  4. V široké silnostěnné pánvi nechte na mírném stupni rozpustit cukr v octu, nemíchejte.
  5. Do pánve vyškrabte rozmixovanou směs, uveďte do varu a nechte zprudka vařit 10 minut.
  6. Sejměte a nechte stranou vychladnout.
  7. Nejprve bude směs vypadat jako sirup, který chladnutím pozvolna houstne na želé a kousky papriček a paprik se v něm rovnoměrně rozloží.
  8. Asi po 40 minutách přesuňte tuhnoucí želé do vysterilizovaných skleniček.
  9. Můžete zlehka promíchat. Pevně uzavřete.

Tip: Starší pečivo získá s tímto želé (skleničku můžete mít po ruce kdykoli) punc výjimečné lahůdky.

Poděkování za spolupráci: Nakladatelství Smart Press v Praze

Související témata:

Výběr článků

Načítám