Chutné a lákavé pokrmy dokážeme uvařit i z toho, co nám zbylo v lednici například po nedělním obědě. Jak na to? Nápadité rady a tipy pro vás má Jitka Rákosníková ve své Recyklované kuchařce. Dozvíte se, jak do posledního kousku využít pečivo, maso, luštěniny, rýži, mléčné výrobky či zeleninu, a přitom si pochutnat. Je to ekologické, šetrné k planetě i ekonomicky výhodné. Co víc si přát?
Článek
Španělská bramborová tortilla
INGREDIENCE
600 g zbylých uvařených brambor (nakrájených na 6-7 mm vysoké plátky)
několik lžic olivového oleje
1 středně velká bílá cibule (nakrájená na jemné plátky)
12 velkých vajec (2-3 vejce můžete nahradit zbylými bílky)
POSTUP:
Ve větší nepřilnavé pánvi (průměr asi 28 cm) s vyššími stěnami rozehřejte olivový olej. Zlehka a po částech osmažte plátky brambor, aby se zatáhly, ale nezabarvily se. Dávejte je do misky.
Ve zbylém oleji osmažte plátky cibule, aby zvláčněly, ale nezabarvily se, asi 7 minut. Do pánve vraťte plátky brambor a promíchejte s cibulí, pak vše urovnejte v pánvi do stejnoměrné vrstvy.
Vejce v míse prošlehejte se špetkou soli. Směsí přelijte brambory s cibulí a na středním až nižším stupni smažte, přičemž vidličkou nadzvedávejte okraje tortilly a nechte pod ně stéci trochu vajec.
Takto směs smažte 6-7 minut, až se vejce začnou usazovat, ale na vrchu tortilly budou ještě polotekutá.
Teď přijde chvilka zručnosti. Tortillu vařečkou nebo nožem opatrně uvolněte z pánve a nechte sklouznout na velký talíř opečenou stranou dolů.
Dno pánve potřete trochou oleje a překlopte ji na tortillu v talíři. Pak oběma rukama konstrukci talíř-pánev obraťte.
Tortilla se octne neopečenou stranou dolů v pánvi. Tu postavte zpět na sporák a opékejte ještě minutu. Tortillu pak servírujte na čistý talíř a podávejte například s čerstvým hlávkovým salátem.
Mrkvová pomazánka
Tento recept můžete aplikovat i na další zeleninu, ať už přebývající uvařenou, pečenou nebo tu, kterou teprve budete zpracovávat. Využijte i zbylé luštěniny, obiloviny, semínka, bylinky či ořechy.
400 g zbylého risotta (vláčný italský pokrm se smetanou, nikoli české sypké rizoto)
plátek másla
trocha nastrouhaného parmezánu
2 vejce
200 g mozzarelly (nebo podobného vláčného sýra) nakrájené na kostičky
vejce
strouhanka
rostlinný olej
POSTUP:
Zbytky risotta promíchejte s máslem, parmezánem a vejci.
Na chvíli rozestřete na plech vyložený papírem na pečení, aby hmota trochu oschla a lépe se pak tvarovala.
Z hmoty je třeba uhníst namočenýma rukama koule. Uprostřed udělejte palcem důlek a naplňte ho kostičkami sýra, kouli opět uzavřete a poválejte v rukách.
Koule protáhněte v rozšlehaných vejcích a obalte ve strouhance (i nadvakrát, supplì budou křupavější). Nechte je krátce zpevnit v chladničce a pak smažte ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje.
Koule podávejte ihned a horké, abyste při rozkrojení nepřišli o efekt „telefonních drátů“ vytvořený roztaveným sýrem.
Tip: Doplňte svěžím salátem nebo například rajčatovo-masovou boloňskou omáčkou. Supplì si můžete připravit jako polotovar a uskladnit v mrazáku na jindy.
Na krajíc chleba položte plátek šunky a sýra, přiložte druhý krajíc a dobře je k sobě přimáčkněte. Můžete lehce rozválet válečkem. Cíl je, aby byly krajíce trochu nalepené na sobě.
V misce rozšlehejte vajíčko se škrobem, chvíli počkejte, až se škrob rozpustí, a ještě jednou prošlehejte, aby nedělal žmolky.
Spojené krajíce chleba obalte ve vajíčku a pak ve strouhance, přebytek oklepejte.
Na středním stupni pozvolna z obou stran osmažte na rozehřátém oleji.
Na kuchyňských ubrouscích nechte okapat přebytečný tuk a podávejte.
Kde se vzal název?
Vychází ze staroanglického receptu Chudí rytíři windsorští. Tvrdnoucí pečivo se zvláčnělo v mléce a vajíčku, osmažilo a ochutilo skořicí a cukrem. K namáčení se přidávala trocha sladkého sherry. Cordon bleu (francouzsky modrá stužka) je kuchařské vyznamenání po absolutoriu stejnojmenné kulinární školy. Označuje se tak ale i telecí řízek naplněný plátkem sýra, šunky a smažený v trojobalu.
Čočková omáčka bolognese podle Jamieho Olivera
INGREDIENCE
1 mrkev
4 velké houby
1 cibule
2 hrnky uvařené čočky
2 stroužky česneku
2 lžíce rajčatového pyré
1 řapík celeru
400 ml zeleninového vývaru
olivový olej
čerstvá bazalka
2 bobkové listy
400 g konzervovaných rajčat
několik snítek tymiánu
nastrouhaný parmazán
POSTUP:
Očištěnou zeleninu nakrájejte nadrobno, případně rozsekejte v robotu.
Ve velkém kastrolu rozehřejte na středním stupni olej a smažte zeleninu s bylinkami, asi 10 minut.
Nakrájejte nebo nasekejte houby, vsypte je do kastrolu a smažte další 3 minuty.
Vmíchejte rajčatové pyré, vývar a rajčata, která trochu rozmačkejte.
Pod pokličkou vařte na nízkém stupni a za občasného promíchání asi 10 minut.
Uvařenou čočku vmíchejte k ostatním ingrediencím až ke konci varu, jen aby se prohřála.
Promíchejte s uvařenými těstovinami podle výběru, posypte lístky bazalky a parmazánem.
Tip: Do omáčky můžete použít místo uvařené i 100 g drobnozrnné syrové čočky, kterou ale přidáte do jídla už spolu s rajčatovým pyré - v tom případě je třeba pokrm dusit, dokud nezměkne čočka. Nejrychleji je hotová čočka červená.
300 g zbylého pečeného vepřového masa (nakrájeného na kousky či rozděleného na vlákna)
žloutek a škrob
olej
300 g různé zeleniny (mrkev, pastiňák, cuketa, papriky, zelí)
1 cibule
trocha cukru
1 lžíce škrobu
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce dezertního vína
sůl, pepř
rýže
POSTUP:
Maso obalte ve směsi ze žloutku ušlehaného se škrobem.
Pánev nebo wok rozpalte, vlijte trochu oleje a kousky masa prudce osmažte dozlatova.
Vyjměte je a na kuchyňském papíru nechte odsát přebytečný tuk.
Do pánve vsypte zeleninu nakrájenou na štíhlé hranolky a cibuli nakrájenou na klínky a za stálého promíchávání smažte, až zelenina trochu chytí barvu, zvláční, ale zůstane ještě křupavá.
Směs poprašte špetkou cukru a zalijte škrobem rozmíchaným v sójové omáčce, případně vínu.
Už dál nesmažte, vmíchejte odkapané kousky masa, je-li třeba, osolte a opepřete.
Podávejte s rýží.
Tip: Zbylé maso můžete použít i do jídla typu kari. Zelenina se smaží již v kari koření nebo pastě. A na závěr se omáčka zjemní kokosovým mlékem nebo smetanou.