Článek
Ořechový financier
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
60 g ořechů (jakýchkoliv např. vlašských) | 15 g lískoořechové pasty 100% | ||
35 g hladké mouky | 100 g bílků (pokojové teploty) | ||
110 g moučkového cukru | 100 g mandlových plátků | ||
100 g másla | sůl Fleur de sel - solný květ, 100% přírodní nerafinovaná a nejkvalitnější mořská sůl (na posypání) |
POSTUP:
- Ořechy opražte v troubě při teplotě 160 °C po dobu asi 10 minut. Nechte vychladnout a rozmixujte s prosátou moukou a moučkovým cukrem v hladký prach.
- Máslo dejte do hrnce, zahřívejte do teploty 155 °C a odstavte. Nalijte ho do sypké ořechové směsi, smíchejte, přilijte bílky pokojové teploty, pastu a opět důkladně promíchejte. Těsto přikryjte potravinářskou folií a dejte odpočívat do chladu aspoň na hodinu.
- Odpočinuté těsto naplňte do cukrářského sáčku. Odstřihněte špičku a naplňte do formiček typických pro financier (obdélníkové cihličky).
- Posypte mandlovými plátky a pečte v předehřáté troubě na 165 °C po dobu asi 18 minut.
- Vyjměte z trouby, nechte vychladnout a dle chuti posypte solí Fleur de sol.
Tip: Hotovou lískoořechovou pastu můžete zakoupit i v obchodě, nebo si ji vyrobit. Oříšky dejte do trouby předehřáté na 160 °C a pražte asi 6 minut. Nechte je vychladnout a v mixéru rozmixujte na hladkou pastu.
Kokosové dezerty podle cukráře Josefa Maršálka
Florentýnky
INGREDIENCE na 40 ks | |||
---|---|---|---|
165 g krupicového cukru | 35 g rozinek | ||
90 g medu | 35 g sušeného ananasu | ||
50 g másla | 100 g mandlí nasekaných na menší kousky | ||
60 ml smetany | 50 g hladké mouky | ||
70 g sušených brusinek | 1 lžička mleté skořice | ||
35 g sušených datlí |
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Cukr, med, máslo a smetanu dejte do hrnce a na mírném plameni nechte máslo rozpustit. Vařte ještě 5 minut, dokud není směs tmavě zlatá a krémová.
- Sundejte z plamene a postupně přimíchejte ostatní ingredience.
- Pomocí lžičky vytvořte na plech vyložený pečicím papírem placičky.
- Pečte zhruba 6 minut, vyndejte a nechte úplně vychladnout.
Recepty na biskupský chlebíček od našich nejlepších cukrářů
Vaječný koňak
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
semínka z 1 vanilky | |||
1 l smetany 33% | |||
1 kg salka | |||
300 g žloutků | |||
300 g rumu |
POSTUP:
- Nejprve v kastrůlku svařte kondenzované mléko spolu s cukrem a vanilkovým luskem.
- Směs nechte trochu vychladnout, poté z kastrůlku vyjměte vanilkový lusk.
- Připravte si vodní lázeň, do horní mísy dejte žloutky.
- Přilijte mléčnou směs a míchejte do zhoustnutí.
- Jakmile je směs hustá, dejte ji bokem a nechte úplně vychladnout.
- Do vychladlé směsi vmíchejte rum.
- Hotový koňak uložte do lednice.
Vaječný likér podle Josefa Maršálka: Vyzkoušejte letos netradiční indickou či karibskou příchuť
Vánočka
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
700 g hladké mouky | 60 g rozinek | ||
6 ks žloutků | 50 ml rumu | ||
1 vejce + na potření | 42 g droždí | ||
180 g krupicového cukru | 1 balíček vanilkového cukru | ||
200 g rozpuštěného a vychladlého másla | 1 lžíce strouhané citronové kůry | ||
300 ml vlažného mléka |
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Rozinky dejte aspoň na 2 hodiny do rumu, aby nabobtnaly.
- Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít.
- Do proseté mouky přidejte sůl, vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutky, zbylé mléko, cukr a kvásek, částečně propracujte, a nakonec přidejte máslo.
- Vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu kynout; během kynutí ještě dvakrát propracujte.
- Z těsta vytvořte devět válečků v potřebné síle a délce, které použijete k upletení vánočky.
- Nejprve upleťte základ ze čtyř válečků. Střed lehce zmáčkněte a potřete vejcem.
- Pak upleťte cop ze tří válečků a dejte na základ ze čtyř.
- Opět lehce střed promáčkněte. Nakonec smotejte poslední dva válečky a dejte na základ ze tří.
- Vánočku můžete zpevnit špejlemi, aby se vám během pečení tzv. nerozjela.
- Upletenou vánočku nechte na teplém místě ještě 20 minut kynout, pak ji celou potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečte na máslem vymazaném plechu v troubě asi 40 minut. Po upečení vánočku poprašte moučkovým cukrem.
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky: Vše sváteční - Iveta Fabešová, Vše sladké - Iveta Fabešová