Hlavní obsah

Vlakem pod pražskou rozhlednu Doubravka - a pak ještě dál

Devět minut jede z Masarykova nádraží vlak do stanice Praha-Kyje. Tady vystoupíte. Po zhruba půl kilometru jste u kostela, který je jedinou místní památkou.

Foto: Vratislav Konečný

Rozhledna Doubravka

Článek

Cenná architektonická památka

Tribunový románský kostel sv. Bartoloměje upoutá svou mohutností. Je to mimořádně vzácný objekt, který se řadí k tomu nejcennějšímu z románské sakrální architektury v rámci celé republiky.

Založil ho v roce 1227 pražský biskup Jan II. V 17. století přistavěli ke kostelu předsíň. Horní část věže přibyla v roce 1864, tehdy kostel restaurovali. Přitom byly objeveny nádherné gotické malby. Oltářní obraz namaloval Josef Hellich.

Foto: Vratislav Konečný

Kostel svatého Bartoloměje v Praze-Kyjích

Snad budete mít příležitost se podívat dovnitř. Kostel stojí nedaleko Kyjského rybníka, oblíbeného odpočinkového místa místních. Napájí ho Rokytka, která teče dál do centra Prahy.

Vzhůru k Doubravce

Na návrší nad Kyjemi v přírodním parku Čihadla se od roku 2018 tyčí 23,5 metru vysoká vyhlídková věž. Vede k ní nenáročně stoupající stezka odbočující u sportovního areálu vpravo od hlavní silnice. (Další přístup je téměř po rovině ze sídliště Černý Most.) Od silnice je to k cíli zhruba 15 minut, rozhodně se nezadýcháte.

Foto: Vratislav Konečný

Vyhlídka z rozhledny ve směru ke Kyjím

Rozhlednu navrhl architekt Martin Rajniš, který je známým tvůrcem dalších výhledových věží – mj. Máminka v Hudlicích, rozhledna na Králičáku či Ester v Jeruzalémě. Jeho ateliér se podílí i na stavbách obchodních domů.

Přírodní materiály vedou

Martin Rajniš využívá při stavbách přírodní materiály, aby co nejvíce konvenovaly s okolní krajinou. Stavbu iniciovala Městská část Praha 14, je také jejím vlastníkem.

Turisty sveze z Prahy do Mělníka loď

Cestování

Nezvyklá konstrukce se třemi pilíři je sestavena z velmi pevného akátového dřeva, kombinovaného s modřínem a ocelovými prvky. Schody na vrchol nesou jména donátorů, kteří na stavbu přispěli. Na vrcholové plošině je připevněna větrná korouhev. Většinou to tu pěkně fičí, ale výhled stojí za to. Prahu vidíte ze zcela nezvyklé strany. Podesta je pro deset lidí.

Okolí by se ještě mělo upravit, počítalo se i s občerstvením.

V Praze - a přitom v krásné přírodě

Od rozhledny vede cesta z docela strmého kopce směrem k Hostavicím a Dolním Počernicím. Na cestě narazíte na informační tabule, pro děti jsou tu edukační úkoly.

Foto: Vratislav Konečný

Cesta podél Svépravického potoka

Rokytka tu teče neobyčejně čistá, takové jsou i rybníčky a různé tůně, na které cestou narazíte. Na začátku cesty půjdete až pod Hostavice kolem Svépravického potoka, který se posléze vlévá do Rokytky. Přes mokřady se dostanete po dřevěných povalových chodnících. Chvílemi se zdá, že jste se ocitli v rybníkářské krajině jižních Čech.

Nejmarkantnější je to u chráněné přírodní rezervace Pískovna, což je jezero vzniklé těžbou písku. O kus dál se rozkládá rybník Martiňák. Na hladinách plavou kachny, lísky…

Foto: Vratislav Konečný

Povalový chodník u Hostavic

Dříve tu bylo uměle narovnáno koryto Rokytky, nyní je tu nádherně meandrující tok vytvářející suchý poldr Čihadla. Působí jako protipovodňová ochrana v případě, když se Rokytka vylije z břehů. Plocha se nechá zaplavit a poldr se uzavře.

Až to celé obejdete, skončíte u nádraží v Dolních Počernicích. Vlaky na Prahu jedou každou půlhodinu. Cesta se dá i zkrátit přes Hostavice, ale to přijdete o část přírodních zážitků. Jste stále v Praze, ale v krásné klidové zóně.

Pražský Tančící dům je devátou nejhezčí stavbou světa

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám