Hlavní obsah

Zapište bagety na seznam UNESCO, volají francouzští pekaři

Dlouhá bílá bageta. Pro Francii obdobný kulturní symbol jako třeba Eiffelova věž. Místní pekaři si ale stěžují, že nedílná součást francouzského života je pomalu vytlačována z pultů mraženými polotovary vyráběnými v továrnách. Volají proto po tom, aby byl jejich produkt zapsán na seznam UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Bageta k francouzské kultuře neodmyslitelně patří.

Článek

„Neexistuje jediné tajemství, které by pečení dobré tradiční bagety obestíralo. Vyžaduje to pouze čas, know-how, správný způsob pečení a dobrou mouku bez aditiv,“ vysvětluje majitel osmi pekařství Mickael Reydellet.

Už koupě poctivě a ručně vyráběné bagety je ve Francii brána za jakýsi rituál. Tradiční pekaři se ale obávají, že by mohly jejich bagety pomalu ustoupit prefabrikátům. Navrhují proto jejich zapsání na seznam nehmotného kulturního dědictví, uvádí server CNN.

Výtečné recepty na domácí chléb a pečivo

Zdraví

To by mohlo i do budoucna ochránit ono zmiňované know-how předávané z generace na generaci a také pomoci upevnit pozici tradiční bagety před napodobeninami ve světě.

Postup udává i zákon

V roce 1993 rozhodl dekret francouzské vlády, že tradiční bageta nesmí obsahovat nic víc než čtyři klasické ingredience. Těsto by pak mělo kynout mezi 15 až 20 hodinami v teplotě mezi čtyřmi až šesti stupni Celsia. „Titul nehmotného dědictví by uklidnil pekaře a dodal odhodlání další generaci,“ myslí si Reydellet.

Ve frontě na zápis na seznam UNESCO budou mít proti sobě bagety dva konkurenty — pozinkované pařížské střechy a vinařský festival Biou d'Arbois. Ministryně kultury svá doporučení předá prezidentovi v březnu.

Z lektorky angličtiny oblíbenou pekařkou chleba a francouzského pečiva

Styl

Ve Francii se podle CNN denně prodá až šest milionů baget. Šéf unie pekařů Dominique Anract nicméně tvrdí, že kulturní zvyk oslabuje kvůli továrně vyráběnému pečivu. Od roku 1950 se uzavřelo na 30 tisíc pekáren.

„První věc, kterou po dětech chceme, je, aby si šly koupit bagetu do pekařství. Dlužíme sami sobě, abychom tyto návyky ochránili,“ tvrdí Anract.

Eiffelova věž mění vizáž. Dostane zlatý nátěr za 50 milionů eur

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám