Hlavní obsah

Londýn dokraloval. Nejpopulárnější destinací světa je nově Bali

Indonéský ostrov Bali se vyhoupl na první příčku nejoblíbenějších destinací světa. Vyplynulo to z výsledků výročních cen Travellers’ Choice cestovatelského portálu TripAdvisor. Londýn, který držel primát v minulých letech, je nyní na druhém místě, následují ho Dubaj, Řím a Paříž.

Foto: Profimedia.cz

Bali turisty pravidelně okouzluje svým mixem památek, pláží a krajiny.

Článek

O Bali, které je nepochybně nejpopulárnějším indonéským ostrovem již dlouhá léta, TripAdvisor píše, že jde o zhmotněnou fantazii. Destinace totiž nabízí pestrý mix hinduistických památek, bělostných pláží, hustých tropických lesů či fotogenických rýžových polí. Aktuálně je však ostrov uzavřený, stejně jako celá Indonésie. Otevření je naplánováno na konec března.

Druhou příčku má v žebříčku Londýn, město, které je jako několik světů v jednom, uvádí TripAdvisor. Metropole Velké Británie návštěvníky uhrane svou rozmanitostí a velkou diverzitou, ať už turisté zavítají do centra s těmi nejznámějšími památkami, nebo třeba do umělecké a hipsterské čtvrti Camden s místním trhem.

Turisté na Bali musejí za nenošení roušky dělat kliky

Cestování

Dubaji, futuristické megapoli jako ze sci-fi, náleží třetí příčka. Vděčit za to může nejen svým jedinečným stavbám, mimo jiné nejvyššímu mrakodrapu světa Burdž Chalífa, ale i plážím, restauracím, obřímu zábavnímu parku a dalším lákadlům. Patří mezi ně třeba let balonem nad pouští.

V první desítce následují Řím, Paříž, Hanoj, Kréta, Bangkok, Barcelona a Istanbul. Mezi 25 nejpopulárnějšími destinacemi světa nechybí ani thajský ostrov Phuket, marocká Marrákeš, mexická letoviska Cancún či Playa del Carmen, španělský ostrov Tenerife, New York nebo peruánské Cuzco.

Praha je 14. nejoblíbenější v Evropě

Populární místa TripAdvisor dále dělí i na jednotlivé oblasti a světadíly. Praha je 14. nejoblíbenější evropskou destinací. O ní portál píše, že je „se svým bohémským půvabem a pohádkovými skvosty ideální destinací pro všechny návštěvníky, kteří se již nabažili pláží a chtějí se ponořit do kultury“.

Aerolinky Qatar Airways mají nejlepší covidová opatření, tvrdí experti

Cestování

Výsledky cen Traveller’s Choice určuje algoritmus, který analyzuje uživatelské recenze na TripAdvisoru. Podle ohlasů pak sestavuje pořadí vítězů. Destinace jsou obvykle první kategorií, kterou portál vyhlašuje. Zpravidla následují pláže, hotely, ale také letecké společnosti.

Nejpopulárnější destinace
1. Bali, Indonésie
2. Londýn, Velká Británie
3. Dubaj, Spojené arabské emiráty
4. Řím, Itálie
5. Paříž, Francie
6. Hanoj, Vietnam
7. Kréta, Řecko
8. Bangkok, Thajsko
9. Barcelona, Španělsko
10. Istanbul, Turecko
11. Hoi An, Vietnam
12. Siem Reap, Kambodža
13. Marrákeš, Maroko
14. Phuket, Thajsko
15. Nové Dillí, Indie
16. Cancún, Mexiko
17. Playa del Carmen, Mexiko
18. Florencie, Itálie
19. Dominikánská republika
20. Tenerife, Kanárské ostrovy
21. Lisabon, Portugalsko
22. New York, USA
23. Edinburgh, Velká Británie
24. Džajpur, Indie
25. Cuzco, Peru
Zdroj: TripAdvisor

Reklama

Výběr článků

Načítám