Hlavní obsah

Jeden extrém za druhým. Britský dobrodruh si libuje v rekordech

Brita Richarda Garriota přitahují extrémy. Stal se prvním člověkem, který navštívil severní i jižní pól, strávil několik dní na vesmírné orbitě a nyní se také ponořil až na samé dno Mariánského příkopu, do hlubiny Challenger. Výlet podnikl ovšem ve jménu vědy, snažil se blíže prozkoumat organismy, které dokážou přežít i v nejdrsnějších podmínkách.

Foto: Profimedia.cz

Richard Garriot na archivním snímku z roku 2008, kdy se navrátil z kosmu.

Článek

Multimilionář Garriot (59) je vývojářem videoher. Ve svém soukromém čase ho však přitahují adrenalin a dobrodružství, o nichž si mohou jiní nechat jen zdát. Jižní pól zdolal Brit už v roce 1998, na severní se vypravil až o 20 let později. A přesně uprostřed, roku 2008, strávil deset dní na Mezinárodní vesmírné stanici, uvádí server Daily Mail.

Jeho nejnovější cesta ho ovšem zavedla až na místo, které je ze všech probádané zdaleka nejméně. Hlubina Challenger v Mariánském příkopu, která je se svými takřka 11 kilometry považována za vůbec nejhlubší bod oceánů, je prakticky nedotčena a navštívena byla jen několikrát.

Garriot na její dno sestoupil ve speciálním podvodním plavidle Limiting Factor za 26 milionů liber (785 milionů korun) společně s jeho strojvedoucím a dobrodruhem Victorem Vescovem, pro nějž to byl už devátý sestup.

Podle Daily Mailu dokáže ponorka z titanové konstrukce ustát i ohromný tlak na dně příkopu, jenž je údajně ekvivalentem sta slonů stojících na hlavě.

Chce inspirovat další generace

„Byl jsem až na samém dnu Země, hlouběji už jít nemůžete. Byl to sestup do temnot v tom nejopravdovějším slova smyslu,“ uvedl Garriot. „Přestože cesta na dno trvá čtyři hodiny, jde to rychle. Viděl jsem tam kabel od předchozí expedice, jak leží na mořském dně, to bylo velmi smutné,“ okomentoval dobrodruh.

Doplnil, že v hlubinách spatřil také malé formy organismů, které vypadaly jako příbuzní mořských okurek nebo ploštěnců. Právě život v tak drsných podmínkách chtěl Garriot alespoň trochu prozkoumat. Jako vyslanec vzdělávací nadace Ideas Foundation doufá, že navíc podnítí další generace k objevování a bádání. „Tyhle chvíle jsou neuvěřitelně inspirující,“ uzavřel.

Dobrodruh skoro 150 dní pádloval podél britského pobřeží. Vydobyl si rekord

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám