Hlavní obsah

Jako orlí hnízdo. Čínský klášter vyrostl na vysokém skalním sloupu

Novinky, Michael Švarc

Přes 8800 schodů musejí zdolat návštěvníci, kteří se chtějí na čínské hoře Fan-ťing pomyslně dotknout nebe. Na vrcholku skalního sloupu totiž stojí drobný buddhistický klášter, který tu vyrostl někdy v 16. století za dynastie Ming. Místní scenérie dokáže nejednomu návštěvníkovi vyrazit dech.

Foto: Profimedia.cz

Na vrcholu hory se nacházejí dva kláštery, které reprezentují přítomnost a budoucnost.

Článek

Kláštery na vrcholu rozeklané hory stojí de facto dva, od sebe je totiž odděluje úzká skalní průrva. Spojuje je proto krátký klenutý most. Jeden ze svatostánků reprezentuje přítomnost, zatímco ten druhý budoucnost, uvádí server Daily Mail.

Aby návštěvníci dosáhli vrcholu, musejí vystoupat skoro devět tisíc schodů, což prý zabere tak kolem čtyř hodin. Část cesty si ovšem mohou zkrátit a ulehčit, pokud vyjedou lanovkou. Na druhou stranu se ale ochudí o pouť na tak významné duchovní místo, že může být sama o sobě očistná.

Posvátné místo čínského buddhismu

Hora Fan-ťing se nachází v pohoří Wu-ling v provincii Kuej-čou a se svou nadmořskou výškou 2570 metrů je zároveň místním nejvyšším vrcholem. Jedná se o významnou oblast hned z několika důvodů. Jednak jde o biosférickou rezervaci organizace UNESCO, především se ale jedná o velmi posvátné místo čínského buddhismu. Na hoře Fan-ťing měl totiž dosáhnout osvícení Buddha Maitréja.

Foto: Profimedia.cz

Cesta na vrchol trvá až čtyři hodiny.

Množství chrámů, které se v pohoří nacházejí, bylo v průběhu staletí poškozeno nebo zcela zničeno, velkou část z nich se ovšem podařilo opravit nebo znovu postavit. Také svatostánky na hoře Fan-ťing se dočkaly rekonstrukce, jsou nyní z mnohem odolnějšího materiálu, to proto, aby ustály případnou nepřízeň počasí.

Kláštery na hoře vysoké jako jehla právem lákají turisty z celého světa. Magazín National Geographic výstup na Fan-ťing označil i jako jeden z nejlepších výletů pro rok 2019. Obzvlášť za inverze totiž mohou mít návštěvníci pocit, že skutečně stoupají do oblak.

Nejvyšší venkovní výtah světa jezdí v Číně. Nabízí výhledy do krajiny z Avatara

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám