Hlavní obsah

Albánie se chce stát žádanou turistickou destinací

Přilákat více turistů a stát se žádanou evropskou destinací. To je podle albánského premiéra Ediho Ramy cílem země, do níž v roce 2019 zavítalo přes šest milionů zahraničních hostů. Cestovní ruch tvoří sice jen šest procent tamního HDP, mohla by to však změnit nová infrastruktura, uvádí server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Albánie nadchne svou krajinou.

Článek

Premiér v rozhovoru pro agenturu AP uvedl, že chce ze země učinit turistického šampiona. K tomu by mohlo mimo jiné dopomoci také nově otevřené Mezinárodní letiště Kukës, které se nachází asi 150 kilometrů od Tirany. V plánu je ovšem také postavit nové letiště pro pobřežní oblast nebo proměnit nákladní přístav Durres v žádanou lokalitu pro jachtaře.

„Jsme na správné cestě k proměně Albánie v turistického šampiona západního Balkánu,“ uvedl Rama. Aktuálně cestovní ruch přispívá do státní ekonomiky malým dílem, navíc příjmy kvůli pandemii spadly o 40 procent.

Historie i horská příroda

A jaká lákadla vlastně Albánie, jedna z nejchudších zemí Evropy, má? Hlavní město Tirana se sice nemůže pyšnit takovými zákoutími jako jiné metropole na kontinentu, přesto nějaké ty památky nabízí. Jde například o různá muzea nebo galerii Bunk’Art, která je vybudovaná v bývalém bunkru někdejšího komunistického vůdce Envera Hodži.

Foto: Profimedia.cz

Beratu se přezdívá město tisíce oken.

Lákadlem je i Berat, jemuž se přezdívá město tisíce oken a který je zapsán také na seznamu UNESCO. Rovněž městečko Kruja se svou pevností, z níž se naskýtají výhledy do okolí a na Jadran, platí za jednu z nejnavštěvovanějších lokalit Albánie.

Aljaška chce turisty nalákat na očkování zdarma. Nabídne dvě dávky

Cestování

Další samostatnou položkou je samozřejmě pobřeží, takzvaná Albánská riviéra, kde lidé naleznou — podobně jako v Chorvatsku nebo Černé Hoře, dlouhé oblázkové i písečné pláže a čisté moře. Kolorit krajiny dokreslují mnohé vesničky s pravoslavnými kostelíky a dlážděnými uličkami.

Země má kromě moře i další přírodní lákadla, třeba oblast Albánských alp s tyrkysovou řekou Shala, která se vlní údolími a dá se proplout třeba na kánoi či dalších plavidlech.

Foto: Profimedia.cz

Lákadlem jsou také mnohé pláže.

Reklama

Výběr článků

Načítám