Hlavní obsah

Návštěva největší jeskyně světa je jen pro movité a fyzicky zdatné

Novinky, jky

Vietnamský národní park Phong Nha-Kẻ Bàng ukrývá skutečný poklad - největší jeskyni, která byla na naší planetě kdy objevena. Jeskyně Son Doong leží ve středním Vietnamu, je dlouhá asi devět kilometrů a vysoká 200 metrů. Ano, schovalo by se sem s trochou nadsázky skoro celé centrum New Yorku. Pokud už si poznamenáváte název jeskyně do svého cestovatelského itineráře, možná vás zklameme. Tak jednoduché to totiž nebude. Návštěva je jen pro movité a fyzicky zdatné.

Foto: Profimedia.cz

Jako z jiného světa - jeskyně Son Doong

Článek

Vnitřek jeskyně samotné působí jako z pohádky. Uvnitř se nachází úžasné menší jeskynní systémy, stejně tak jako řeka a džungle.

Odrazy přírodního světla, bohaté sytě zelené mechy a neotřelé skalní formace - to vše z tohoto místa dělá lokalitu, která jakoby vypadla přímo ze světa Pána prstenů.

Foto: Profimedia.cz

Člověk si připadá ve vietnamské jeskyni jako mravenec.

O objevu jeskyně Son Doong se svět dozvěděl až před nějakými sedmy lety a od té doby se na dobrodružný trek do jejího nitra vydalo už mnoho turistů. Jenže popularita je tak velká, že pokud jste plánovali návštěvu v následujících několika letech, dost možná se na vás stejně nedostane.

Nejdříve v roce 2018

Jak informuje Lonely Planet, treky k jeskyni a následně do jejího nitra pořádá pouze jediný turistický operátor - Oxalis Adventure Tours. A zájem o tento výlet či spíše expedici je tak obrovský, že když v první půli srpna dali na prodej termíny pro celý rok 2017, vyprodali je během pouhých 20 hodin.

Takže pokud jste nebyli mezi úspěšnými, dříve než v roce 2018 se do jeskyně určitě nedostanete. A to ještě budete muset být příští rok dostatečně rychlí.

Do jeskyně se podívalo méně lidí než na vrcholek Mount Everestu.
tour operator Oxalis

Neskutečnou jeskyni objevil v roce 1991 místní muž jménem Ho Khanh, ale vzhledem k velmi strmému vstupu a burácivému zvuku řeky zevnitř nešel dovnitř on ani ostatní místní. Dovnitř se tak nakonec odvážili až vědci z Britské vědecké speleologické asociace v roce 2009. Tehdy byla jeskyně zdokumentována pro celý svět.

Nejnáročnější a nejdražší

Komerční výlety do jeskyně jsou možné od roku 2013, avšak každou sezónu se do ní dostane jen extrémně omezený počet turistů. Od ledna do srpna ji navštíví kolem 500 až 600 turistů. Nízké číslo je dané snahou o ochranu jeskyně.

Turistický operátor tak inzeruje, že se do jeskyně podívalo méně lidí než na vrcholek Mount Everestu.

Foto: Profimedia.cz

Část jeskyně porůstají mechy. Dodávají jí pohádkový nádech.

Lístky jsou prodány nejrychlejším žadatelům, kteří splní striktní zdravotní požadavky. Situace je taková, že kdo nezvládne dojít ke vstupu jeskyně vlastními silami, je otočen a dovnitř se nepodívá. Oxalis tento trek hodnotí jako nejnáročnější, který má ve své nabídce, a je také nejdražší.

Výprava do jeskyně trvá celkem pět dní a ujít musíte 50 kilometrů ve velmi náročném terénu. A již zmíněná vyšší cenovka? Na osobu se platí 67 miliónů vietnamských dongů, což představuje více než 72 tisíc korun.

Související témata:

Výběr článků

Načítám