Článek
1. Čistota - půl zdraví
Známé pořekadlo o čistotě a zdraví platí u grilů, stejně jako u lidí. Čím pečlivěji budeme po každém použití čistit, tím déle nám gril vydrží. A upřímně, tím si také zkrátíme čas jeho přípravy před dalším grilováním.
Údržbu hodně usnadňuje odnímatelný popelník, do nějž popel při grilování spadává a není tudíž potřeba jej pak z grilu pracně vybírat.
2. Vhodné pomůcky jsou základem
„Pro údržbu grilu je potřeba mít vhodný čistič a další příslušenství, určitě kartáč na čištění grilu, s nímž udržíte gril i rošty v dobrém hygienickém stavu. Kartáč je zpravidla vybaven nejen drátěnými štětinami, ale i škrabkou a někdy také brusnou houbičkou,” radí Vladislav Líkař, zástupce značky Fieldmann.
Horké dny sužují nejenom lidi, ale i ptáky. Pořiďte jim na zahradu pítko
3. Zaměřte se nejenom na rošty
„Po grilování vypněte přívod vzduchu pomocí průduchů. Sundejte poklop a pokud používáte uhlíky, nechte je dohořet. Ještě žhavou grilovací mřížku vyčistěte ocelovým kartáčem, následně mřížku odmastěte vodou se saponátem,” doporučuje David Benda, odborník na zahradní techniku společnosti Hornbach.
4. Chraňte jej
Ačkoli je to jistě pohodlné, žádnému grilu nesvědčí ponechání na zahradě bez jakékoli ochrany proti povětrnostním vlivům.
Opatřete mu proto raději speciální obal na grily a na dlouhodobou pauzu (například přes zimu) ho pak raději uložte na chráněné místo.
Piknik ve Stromovce stylově: nové grilovací místo navrhla architektka, přístupné je každému
5. Když v něm zahlodá rez
I přes veškerou péči se může stát, že gril na některých místech začne časem rezivět. Gril není třeba vyhazovat, jeho povrch lze renovovat.
Povrch obrousíme a zbavíme rzi a znovu natřeme. Použijeme k tomu speciální žáruvzdorné kovářské barvy. Ty obsahují silikonové pojivo, jež se působením slunečního záření nebo tepla mění na oxid křemíku, jenž zaručuje vysokou mechanickou a chemickou odolnost. Vzniká tím ochranná vrstva.
Praktické rady |
---|
Barva nesmí přijít do kontaktu s přímým ohněm. Gril proto natíráme pouze z vnější strany a rozhodně nenatíráme rošty a grilovací mřížky. Natíráme jen vychladlé povrchy, a to dvěma až třemi vrstvami. Každou z nich nejprve vypálíme (stačí teplota cca 150 °C), teprve pak aplikujeme další nátěr. |
Anketa
Napište nám
Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?
Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.