Článek
Pokud se chystáte grilovat přímo na stole a máte kolem hodně sousedů, pak se vyplatí zauvažovat nad bezkouřovým grilem. Komfort během grilování bude bezpochyby větší a nebudete muset řešit, zda kouř někomu vadí.
Bezkouřové grily na dřevěné uhlí mají nízkou spotřebu a umožňují plynulou regulaci teploty. Novinkou poslední doby jsou grily, které díky odbouratelným kokosovým briketám vytvářejí minimum kouře, který je odváděn směrem vzhůru.
Dbejte na to, aby měl gril speciální nádobu, do které odkapává tuk během grilování. Vyplatí se také robustnější konstrukce. Klasikou jsou grily z oceli.
Řadu stolních grilů oceníte i během grilování v parcích a na veřejných prostranstvích, která jsou k tomu určena. Pokud plánujete gril takto využívat, rozhodně berte v potaz jeho váhu a snadnou přemístitelnost. Ideální jsou grily s uchy pro snadnější přenos.
Ti, kdo si nechtějí špinit ruce s uhlím, mohou zvolit elektrické grily. Pokrmy na nich připravené sice nemají stejnou chuť jako ty připravované na uhlí, ale jejich velkou výhodou je snadná údržba.
Vyjímatelné grilovací pláty mají zpravidla nepřilnavou úpravu, stačí je tak jen omýt – a je hotovo.
U stolních grilů se rozhodně vyplatí volit kousky, které mají dvě části – rovnou a mřížkovanou. Můžete na nich pak grilovat maso i opékat například zeleninu nebo vsadit na sladké a ogrilovat si jako dezert ananas nebo připravit lívance.