Článek
Existují tři hlavní skupiny elektrických odšťavňovačů. Jsou to odstředivkové, šnekové a dvouhřídelové. Už z názvů je zřejmé, že se liší technologií zpracování ovoce a zeleniny, a odtud ovšem plynou i rozdíly v jejich použitelnosti, charakteru vyrobeného džusu atd.
V odstředivých odšťavňovačích otočné nože rychle nakrouhají surovinu, přičemž odstředivá síla ji přitlačí na síto a takto je z ní vymačkána šťáva. Šnekové, neboli jednohřídelové přístroje fungují na principu, který se hodně podobá práci masového mlýnku. Ve dvouhřídelovém odšťavňovači prochází ovoce dvojicí proti sobě se otáčejících šneků (soukolí).
Obecně lze říci, že odstředivé modely získávají šťávu z ovoce velice rychle, ovšem často za cenu menší výtěžnosti. Džusy z těchto přístrojů mívají spíše vodový charakter a sklon rychleji oxidovat. Šnekové a dvouhřídelové přístroje pracují s nízkými otáčkami čili práce jim zabere o něco delší čas. Produktem je pak hustý džus spíše matné barvy, někdy s kousky dužniny. Jejich výtěžnost je zpravidla větší než u průměrných odstředivkových typů.
Podle čeho volit
Výběr konkrétního odšťavňovače se odvíjí od několika parametrů, není tedy možné určit jeden konkrétní model nebo typ a prohlásit jej za univerzálně nejlepší.
Prvním kritériem výběru by měl být nejčastější druh odšťavňovaných plodů. Zatímco s tvrdými surovinami (jablka, mrkev, řepa), které se zpracovávají i nejčastěji, si poradí většina přístrojů bez potíží, s měkkými plody (bobuloviny, melouny) už mohou mít méně kvalitní odstředivé odšťavňovače potíže. Zmiňovaný typ přístrojů pak určitě nebudeme vybírat tehdy, pokud plánujeme odšťavňovat listovou zeleninu nebo bylinky. V takovém případě se zaměříme na šnekové nebo ještě lépe dvouhřídelové.
Důležitou roli při výběru hraje i to, jak často budeme chtít odšťavňovat. Čím častěji s přístrojem budeme pracovat, tím častěji bude třeba ho čistit. Proto se při výběru pídíme po tom, jak snadno se který model čistí. Podle praktických uživatelů se obecně nejsnáze čistí šnekové modely, následované dvouhřídelovými.
Výběr typu odšťavňovače je třeba řídit také podle způsobu zacházení se získanými džusy. Jestliže plánujeme vyrobený džus hned konzumovat, můžeme volit kterýkoli z přístrojů. Pokud se nám spíš zamlouvá představa výroby většího množství džusu najednou, který si pak dáme do lednice a budeme jej upíjet po celý den, dáme přednost buď šnekovému nebo dvouhřídelovému modelu. Ty potraviny zpracovávají při nižších rychlostech a džusy pak nemají tak velký sklon oxidovat.
Cenové relace
Ceny nejjednodušších odstředivých modelů začínají na hranici okolo tisícikoruny. Ty nejkvalitnější pak se prodávají za desetinásobek. U kvalitních šnekových modelů cena začíná na hranici okolo 5000 korun, strop je přibližně stejný jako u předchozí kategorie.
Tam, kde ceny odstředivek a šneků končí, tam ceny kvalitních dvouhřídelových modelů začínají. Nejdražší dvouhřídelové přístroje se pak prodávají za sumy přesahující hranici 30 tisíc korun. Dlužno ovšem dodat, že to jsou výrobky určené pro ty nejnáročnější uživatele, obvykle z řad lidí preferujících syrovou stravu, tzv. rawtariánů.
Pokud plánujeme odšťavňovat opravdu často, bereme při porovnávání cen v potaz i výtěžnost konkrétního přístroje, tj. množství džusu, které dokáže vymačkat například z kila ovoce. Uvádí se, že nejdražší odšťavňovače si na sebe velice brzy vydělají právě tím, kolik ovoce a zeleniny majiteli ušetří.
Praktické rady: |
---|
U všech odšťavňovačů platí, že čím větší mají vstupní otvor, tím lépe. Znamená to méně krájení před odšťavňováním. Nejenže to uspoří čas, ale při krájení se u některých plodů uvolňuje zbytečně šťáva, kterou chceme získat v odšťavňovači. |
Pokud má odšťavňovač implementovanou nádobu na odpad, opět dbáme na to, aby byla co největší a my nemuseli přerušovat neustále práci kvůli jejímu vyprazdňování. |
Vybíráme zásadně modely se silným motorem, který vydrží alespoň půl hodiny v kuse pracovat. (Víc obvykle nepotřebujeme.) Slabé motory se začnou brzy přehřívat a my budeme opět muset práci zbytečně přerušovat. |
U odstředivkových přístrojů hledíme na kvalitu provedení nožů a síta. Ne nadarmo mají nejkvalitnější přístroje síto z mikrosíťoviny. Ta totiž propustí nejvíce šťávy. Méně kvalitní modely mají síto z plechu s vyvrtanými otvory. Nejméně šťávy podle odborníků propouštějí pak plechová síta rozdělená do několika částí uložených v plastových předělech. |