Článek
Ať už k přípravě čerstvé šťávy zvolíme ruční, odstředivý nebo pomalejší šnekový odšťavňovač, pamatujme na to, že čím rychleji zbavujeme ovoce a zeleninu šťáv, tím více se ničí vitamíny rychlou oxidací a zahříváním.
Nezapomeňte | |
---|---|
Jedním z nezanedbatelných ukazatelů, na něž je potřeba při výběru odšťavňovače brát ohled, je doba provozu konkrétního modelu. Jestliže si sem tam vyrobíte skleničku šťávy, o nic nejde. Pokud se ale hodláte do odšťavňování vrhnout ve větší míře, bude se hodit takový model, který zvládne i několik hodin provozu. (nes) | |
Jistě se nabízí otázka, zda po snadné přípravě osvěžujícího nápoje nebude následovat náročné čistění přístroje a rozjímání, kam s množstvím odpadu z dužin a slupek.
Výrobci moderních odšťavňovačů slibují snadné čištění a rozkládání jednotlivých dílů, minimální odpad ze surovin, navíc téměř suchý.
Tip |
---|
Jestliže si budete chtít raději zpracovávat větší množství šťávy z ovoce a zeleniny najednou s tím, že co nevypijete, dáte ještě třeba na den do chladničky, kupujte určitě nízkootáčkové lisy. Šťáva z nich má bohatší chuť, ale především v chladničce vydrží ještě den v pořádku. Pro šťávu z nízkootáčkových odšťavňovačů bývá charakteristické, že má minimální množství pěny, pokud vůbec nějakou.(nes) |
Proč sušit?
Ovoce nám déle vydrží sušené. Křížaly a zeleninové chipsy jsou vítaným zdrojem vitamínů v zimních měsících.
Může se vám hodit na službě Zboží.cz: