Článek
Můžeme ji připravit v elektrickém přístroji za několik tisíc korun, ale také v malé konvičce za pár stovek nebo s pomocí lehké plastové tuby, která se vejde do kabelky či batůžku.
Pro přípravu filtrované kávy na cestách nebo v práci postačí sáček s namletou kávou, jenž se vejde i do peněženky.
Samostatná klasika
Vyšší model automatického kávovaru připraví řadu nápojů od espressa přes ristretto, doppio, americano, cappuccino, latte macchiato, espresso macchiato, flat white. Většinou ho ovládáme intuitivním digitálním displejem. Má vestavěný vlastní mlýnek, obvykle ocelový nebo keramický.
Mlýnky umožňují nastavení potřebné hrubosti namletého kávového zrna od ultra jemného prášku po hrubší kousky.
Inteligentní systémy pohlídají rovnováhu mezi extrakcí aromatu a teplotou vody, kterou udržují v rozmezí 90 až 98 °C, a zároveň regulují její průtok. Dovolují nastavit intenzitu kávy, objemový poměr mezi ní a mlékem, které je vyšleháno v napěňovací komoře.
Oblíbené kombinace mléka a kávy lze uložit do uživatelských profilů, což ocení vícečetná domácnost, takže svou oblíbenou přípravu kdokoli spustí pouhým stisknutím tlačítka.
Zpracujte úrodu, v zimě vitamíny oceníte
Chytrý kávovar se po každém připraveném šálku automaticky propláchne, má filtr, který zabraňuje usazování vodního kamene, takže se nemusíme obávat používat i tvrdší kohoutkovou vodu.
Výhodou některých typů kávovarů je vysoká kávová výpusť, díky níž naplníme vysoké sklenice a větší hrnky.
Moka konvička a další
Pro výrobu silnější kávy v domácích podmínkách je ideální konvička moka express. Potřebujeme ji a vařič. Používáme do ní čerstvě namletou kávu, a to lehce hrubší než pro espresso v kávovaru. Tou naplníme filtr (střední díl konvičky) po rysku, do spodní nádoby nalejeme vodu, nejlépe filtrovanou, ne více než k pístu.
Na spodní díl s filtrem a kávou našroubujeme konvičku. Mezi ní a spodní částí je těsnění, které lze po opotřebení snadno vyměnit. Při vaření vody ve spodní nádobce se pára roztahuje a vytlačí vodu přes filtr do konvice. Tehdy zapojíme své uši a konvičku stáhneme z vařiče poté, co voda přestane probublávat a ozve se chrčivý zvuk.
Jednoduchou variantou k přípravě filtrované kávy je elektrický překapávací kávovar anebo jednoduchý chemex, skleněná nádoba ve tvaru vázy. Do hrdla nádoby vkládáme filtr, do něj namletou kávu, kterou zaléváme vodou o teplotě 94 až 96 °C. V nejužším místě hrdla bývá dřevěná část chránící ruce před horkým sklem.
Oblíbený je french press, k němuž potřebujeme nahrubo mletou kávu podobné velikosti, jako má cukr krystal. Zahrnuje konvičku, kterou z části naplníme umletou kávou, zalejeme vodou o teplotě 92 až 96 °C a díl s pístem, kterým po zhruba čtyřminutovém louhování stlačíme sedlinu ke dnu.
Na cesty do práce
Alternativou k french pressu je aeropress, americký vynález z roku 2005, který se vyplatí mít na cestách i v práci. Umytý je raz dva, obsluha snadná!
Tvoří ho válec z takřka nerozbitného tvrdšího plastu, píst s gumovou koncovkou a plastové sítko, do něhož vkládáme papírový filtr. Ten před použitím lehce propláchneme vodou, aby zmizela pachuť papíru.
Přichází čas chytrých kuchyňských spotřebičů
Sítko s opláchnutým filtrem uzamkneme na konec plastového válce, který položíme na stabilně stojící hrnek s dostatečně velkým okrajem, abychom o něj opřeli okraj válce.
Do válce nasypeme porci kávy, zalejeme vodou o teplotě 95 °C a promícháme. Až se voda dostane k veškerému objemu kávy, stlačíme sedlinu pístem až k filtru.
Drip it je dílem českých hlav, které se inspirovaly v Japonsku. Jde o 10 gramů čerstvě umleté arabiky ve speciálním sáčkovém filtru. Vystačíme si s hrnkem a horkou vodou o teplotě 95 °C.
Otevřený filtr s kávou díky papírovým „ouškům“ nasadíme na hrnek, několikrát přelijeme horkou vodou a je hotovo. Čerstvost kávy zaručuje její okamžité balení po namletí do filtrů a sáčků s dusíkem, které uchovávají maximální čerstvost.
Káva za studena
Tzv. Cold Brew je káva zhotovená bez horké vody. Potřebujeme konvici s extra jemným nerezovým sítkem nebo využijeme french press. Čerstvě a nahrubo namletá kávová zrna nasypeme do konvice, zalejeme nejlépe filtrovanou vodou pokojové teploty a necháme louhovat v lednici (5 °C) ideálně 12 až 14 hodin, tedy klidně přes noc.
Po takto pomalé extrakci kávu slijeme přes uzávěr konvice se sítkem. Nápoj má nižší aciditu a ve srovnání s filtrovanou kávou vyniká jemností, čokoládovými a ovocnými tóny, celkově je přirozeně sladší. Ocení ho milovníci kávy s citlivým zažíváním.