Článek
Letní kuchyň skvěle propojí domácí zázemí se zahradou, můžeme v ní pobývat celé léto. Je možné ji vybavit i spotřebiči, třeba lednicí, která nachladí nápoje, dřezem. Předpokladem je přivést do letní kuchyně elektřinu a vodu s odpadem.
Možnosti určí styl
Pro letní kuchyni je nejlepší místo v blízkosti domu, abychom nemuseli pro suroviny běhat daleko. Také se vyplatí vybrat místo v závětří, klidné a chráněné před zvědavými pohledy sousedů.
Samotná kuchyň může být postavená ze zdiva – červených cihel, dřeva v kombinaci s kovem. Za stylový se považuje krásný kámen, který připomíná středověké kuchyně (nejčastěji se používá pískovec, protože má skvělé tepelně akumulační vlastnosti).
Podlaha v letní kuchyni musí být pevná, rovná, protiskluzná, volba materiálu závisí na vkusu: nabízí se cihla, kámen, dřevo, keramika, beton. Střešní krytina, která nás chrání před deštěm, větrem i sluncem, bývá obvykle z klasických pálených tašek, ze dřeva, ale můžou to být i laminát, eternit nebo rákos.
Originální kuchyň z pískovce
Odpovídá návrhář Karel Hrdina, www.hrdina-piskovce.cz
Co by nemělo chybět v letní kuchyni, jaký je ideální rozměr?
Když rodina ráda peče domácí chléb, je samozřejmostí pec na chleba a pizzu. Na placky je zase vhodný sporák s litinovou deskou, na uzené maso udírna. Konkrétně konstrukce našich udíren je vymyšlená tak, aby kouř a teplo z topeniště sporáku šly rovnou do udírny. Když chce zákazník jen udit a nepoužívat přitom sporák, používá se jen topeniště pro udírnu. Vše přitom funguje na jeden komín. Samotná velikost kuchyně se navrhuje nejčastěji pro 10 až 14 osob, měla by být velkorysá a pohodlná.
Jak se kuchyň z pískovce udržuje?
Kámen se jednoduše očistí vodou. Když má někdo zájem, může vodorovné plochy ošetřit i chemicky. Někteří zákazníci ale drží styl jako ve středověku a nemyjí ji (stane se z ní černá kuchyň). Jiní, puntičkáři, ji naopak čistí po každém grilování.
Co si zákazníci mají předem promyslet, než se s nimi pustíte do návrhu?
Musím vědět, kolik osob bude kuchyň trvale užívat a jak se bude využívat: od toho se odvíjí výběr spotřebičů, zda bude součástí gril na celé prase, nebo jenom pec na kýtu, možná je již zmiňovaná pec na pizzu, sporák, udírna, lednice, dřez, kamenné umyvadlo, rovněž vinotéka nebo dokonce pípa na pivo zabudovaná v kamenné zdi. Mnozí si ujasní, co vlastně chtějí až v showroomu v Úžicích v Resortu Zelené údolí, kde pravidelně pořádáme grilování s ochutnávkou nejen masa, ale i pečeného chleba a housek.