Článek
Při koupi dřezu ovšem můžeme chybovat. Krokem vedle už je, když při rozhodování převáží kritérium ceny nad jeho kvalitou.
Když si pořídíme dřez přes e-shop, nemáme možnost si ho prohlédnout, informovat se na údržbu. S tím souvisí i volba vhodného materiálu (používán je nerez, granit, keramika). Je dobré znát jejich vlastnosti, rozdíly a nároky na údržbu.
Co je zásadní?
Velikost a hloubka dřezu. Je jasné, že se odvíjí od prostorových možností, ale podle odborníků právě v tom často děláme chybu.
Dřezy totiž ošidíme: jsou malé, mělké a nejde v nich pořádně omýt mastný pekáč či plech z trouby. Hloubka dřezu má být 200 mm, ale klidně i více. Záleží i na výšce naší postavy.
„Často zákazníci také zapomínají na doporučené příslušenství ke dřezům, jako jsou krájecí desky, děrované odkapávací misky, díky nimž lze dřez využít i při přípravě surovin,“ vysvětluje Jiří Chvátil ze společnosti Ancor.
Nerez je nezničitelný
Oblíbený je nerez, který má spoustu předností. Nevadí mu, když na něj stříkne mastnota z pánvičky, lze na něj odsunout horký hrnec (odolá vysokým teplotám), zvládne běžné chemikálie, nezabarví se. Nevsakuje pachy, nekoroduje, hezky vypadá.
Může mít povrch hladký, kartáčovaný či profilovaný (zaschlé kapky nejsou vidět). Nevýhod je pomálu – snad jen, že tam, kde je tvrdší voda, se tvoří bílé flíčky, které je nutné častěji čistit.
Stále ale platí, že musíme zvolit kvalitní nerez, který je vyrobený v chromniklové oceli a má správnou tloušťku (1 mm i více, standard je 0,6–0,8 mm). Tenkostěnnému se vyhneme, protože riskujeme prohlubně a promáčkliny. Také stojánkové baterie uchycené v nekvalitním dřezu bývají nestabilní.
Granit nabízí barevnost
Granitové dřezy jsou oblíbené, nejčastěji tzv. silgranit, což je kompozitní materiál, kde má 80% podíl žula.
Materiál je na rozdíl od nerezu odolnější vůči poškrábání a nabízí velké množství barevných odstínů. Lze ho snadněji kombinovat s pracovními deskami, s dvířky kuchyně.
„Granitové dřezy jsou dnes velmi oblíbené. Při běžném používání se totiž nepoškodí, jsou stálobarevné, zachovávají si svůj vzhled,“ vysvětluje Lenka Lehečková ze společnosti Siko koupelny & kuchyně.
U granitu je velmi důležité složení materiálů, typ použitého pojiva a poměr pojiva mezi křemenným pískem (má obsahovat 80 %). To jako laici těžko odhadneme, proto doporučujeme kupovat pouze u renomované značky.
Dřez je nutné opravdu vidět, osahat si ho a barvu vybírat z reálného vzorníku (kamenné vzorky), ne podle barev tištěných na papír.
Keramika fandí retru
Stále více zákazníci žádají keramické dřezy, což souvisí s trendem interiérů laděných do retra či stylu Provence.
Keramika je velmi pevná, skvěle se čistí, je odolná vůči chemikáliím, má dlouhou životnost. Je ale také křehká, takže vyklouznutí těžkého hrnce a náraz z výšky může způsobit prasknutí nebo naštípnutí. Nevýhodou je i vyšší cena.
Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
Napište nám
Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?
Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.