Hlavní obsah

Dřez a baterie jsou nerozlučná dvojice

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřez a baterie zastupují v kuchyni mycí centrum, které je v přípravě jídla stěžejní. V dobře navržené kuchyni na sebe vše navazuje a mycí centrum se nachází přesně mezi zónou chlazení (chladnička) a varnou (sporák). Reprezentuje ho myčka, dřez a kuchyňská baterie.

Foto: Electrolux

Mycí zóna v kuchyni zahrnuje dřez a myčku. Dřez volte dostatečně velký, aby oplachování rozměrných hrnců bylo komfortní.

Článek

V reálném životě se obvykle musíme vypořádat s tím, že máme v kuchyni méně místa, než si opravdu přejeme. Proto je důležité vzít si na pomoc odborníka z kuchyňského studia, který dokáže navrhnout sestavu, jež dokonale padne prostorovým možnostem.

Vše důkladně a správně zaměří, zakreslí veškeré pevné stavební prvky (výklenky, přizdívky, nenosné stěny, parapety, dveře, okna a přípojky) a poradí si i s těžko přemístitelnými přípojkami: vody, odpadu a plynu.

Dřez v hlavní roli

V dřezu oplachujeme zeleninu, omýváme nádobí, než jde do myčky. Je to důležitý prvek v kuchyni, proto volbě věnujme dostatečnou pozornost, stejně jako baterii.

Z praxe se potvrzuje, že často chybujeme ve velikosti. Proto si dopřejme velký dřez, v němž pohodlně umyjeme i mastný pekáč po nedělním obědě. Stejně tak se zajímejme o mechanickou odolnost, životnost, údržbu. Až v druhém plánu zohledňujeme vzhled, design.

Granitové dřezy

Vyrábějí se z drceného kamene, pojiva a barviva, mají často antibakteriální vlastnosti. Milujeme je hlavně díky široké nabídce tvarů, ale i barev (lze je snadno sladit s dřezovou baterií).

Směle nahrazují nerezové kolegy, protože jsou velmi odolné, případné škrábance jsou téměř neviditelné a materiál je probarvený v celé své tloušťce.

Foto: Hornbach

Granitový dřez Blanco Rondo, kompatibilní pro spodní skříňku 45 cm, provedení vestavný dřez, kompozitní materiál. Cena 5590 Kč.

Nerezové dřezy

Je to klasika, stálice, která má své skalní příznivce. Nerez zvládne i vysoké teploty, je cenově dostupnější než novodobé materiály, často jde o chrom niklovou potravinářskou ocel. Nevadí mu chemické přípravky, je odolný vůči korozi.

Pozor, volte kvalitní provedení, nikoliv tenký plech! Nerezové dřezy se vyrábějí v lesku i matu, některé mají i texturu. Je to praktické, případné vrypy nejsou vidět, stejně jako zaschlé kapky vody.

Tectonitové dřezy

Jsou z materiálu, který se skládá z polyesterových pryskyřic a dalších komponent vyztužených skelnými vlákny. Jde o levnější dřezy, konkrétně granitové jsou dražší, ale naoko jsou velmi podobné. Mají slušnou odolnost vůči chemickým prostředkům, škrábancům.

Keramické dřezy

Mají neporézní, nenasákavý povrch, jsou příjemné na dotek, stálobarevné, odolávají i vysokým teplotám, jsou příjemné na dotek. Oblíbené jsou klasické dřezy v bílém provedení, ale mohou být i v černé, hnědé a béžové barvě. Dřez může být hladký a lesklý, ale i matný.

Údržba je stejná, tedy nenáročná. Většina výrobců radí umýt dřez univerzálními prostředky, keramika si rozumí s běžnými čističi i saponáty.

Foto: Hornbach

Keramický dřez Blanco Palona, vhodné pro spodní skříňky 60 cm, provedení vestavný dřez, materiál keramika. Cena 11 470 Kč.

Rozměry a montáž

Pro volbu dřezu je zásadní šířka spodní skříňky (může být 45 cm, 60 cm), protože do skříňky pod dřezem se musí vejít všechny vaničky dřezu (u dřezů s odkapem může být odkap nad ostatními skříňkami).

Podstatným rozměrem je i hloubka. Běžná se počítá mezi 14-15 cm, ale to nemusí stačit pro plechy a hrnce. Je tedy moudré zvolit hloubku 18-20 cm, která je komfortnější.

Moderní technologie vnášejí do kuchyní pohodu

Tipy a trendy

Některé dřezy jsou otočné, jiné ne, neboť je v tom omezuje jejich design nebo umístění výpustí. A tak se dřezy označují jako levé nebo pravé, podle toho, na jaké straně je hlavní vana dřezu.

Způsobů montáže je několik. Obvykle jsou dřezy určené jen na jeden typ montáže, a to na horní, kdy se dřez zapustí do výřezu v pracovní desce. Ale je možné dřez namontovat i zespodu, zejména v kamenné desce, kde pak působí kompaktně.

Kuchyňské baterie

Nástěnné: jsou umístěné na zdi, kde jsou napojené na rozvody vody. Díky svému umístění umožňují větší prostor mezi dřezem a baterií. Důležitá je rozteč, která musí odpovídat vzdálenosti vývodů teplé a studené vody. Často je to 100 mm nebo 150 mm.

Stojánkové: umisťují se buď na kuchyňskou linku, nebo přímo na dřez, což je praktické řešení. Kolem baterie se nemusí hlídat odkapávající voda, která by poškozovala pracovní desku (např. laminátovou).

Podomítkové: nabízejí moderní minimalistický vzhled, viditelný je pouze výtok vody a kohoutky nebo páka. Elegantní, nadčasové řešení. Náročnější na montáž i finance.

4 dobré rady
Kdo má rád retro styl, měl by zvolit klasickou kohoutkovou baterii. Vyžaduje sice regulaci vody, ale např. mosazný, starobylý vzhled trochu diskomfortu vynahradí.
Baterie mohou být chromové, nerezové, oblíbená je i mosaz, bronz. Může být i keramická, granitová, v rozmanitých barvách (ladí s dřezem).
V kuchyni volte větší baterie, které jsou snazší na manipulaci a ovládání. Ale zároveň pozor, nesmí nás omezovat. Když není zbytí (výklenek, okno), lze si vybrat i baterii sklopnou, natáčecí podle potřeby.
Doporučujeme vytahovací baterie se sprchou, které usnadní mytí nádobí, dostaneme se s nimi i do hůře přístupných míst a hlavně z nich neodstřikuje nekontrolovaně voda.

Anketa

Máte v kuchyni jeden dřez, nebo dva?
Jeden
82,7 %
Dva
15,4 %
Více než dva
1,9 %
Celkem hlasovalo 467 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

V malé kuchyni nemusí být těsno

Malou kuchyň je náročné vybavit, protože není místo na zbytečnosti. Před plánováním si sepište, jaké pomůcky při vaření a pečení používáte. A máte více jasno,...

Buďte styloví i v kuchyni

Ozdobou kuchaře během přípravy jídla jsou jeho pomocníci – kuchyňská zástěra, která ladí s chňapkou, stylová podložka pod hrnec a také utěrka na nádobí.

Výběr článků

Načítám