Hlavní obsah

Prodej elektrifikovaných aut loni stoupl o 30,5 procenta

Prodej aut s částečným nebo úplným elektrickým pohonem se loni na hlavních trzích zvýšil o 30,5 procenta na 5,9 milionu vozů. Naopak prodej aut se spalovacím motorem zažil největší šok poslední dekády, kdy prodeje v jednotlivých zemích klesaly dvouciferným tempem. Vyplývá to z aktuální studie PwC E-mobility Sales Review, která sleduje prodeje elektrických aut na deseti západoevropských trzích, v USA, Číně, Japonsku a Jižní Koreji.

Foto: Petr Horník, Právo

Mazda MX-30 100th Anniversary Special Edition

Článek

Největší podíl na světových prodejích elektrických aut mají nadále klasické hybridy, kterých se napříč trhy prodalo 2,99 milionu, což představuje meziroční růst o 16,6 procenta. Zároveň ale jejich prodeje rostou pomaleji než v ostatních kategoriích.

Na druhém místě už jsou čistě bateriové vozy, kterých se loni prodalo na sledovaných trzích 2,04 milionu a zaznamenaly tak růst o 40,2 procenta.

Nejrychleji rostla kategorie plug-in hybridů. Těch se prodalo 869 539 kusů, což je o 74,2 procenta víc než v roce 2019.

Do roku 2025 chce Praha 750 nových dobíjecích stanic pro elektromobily

AutoMoto

Bez ohledu na problematičnost roku 2020 se automobilkám zejména na evropský trh podařilo dostat množství modelů s hybridním a elektrickým pohonem, které patří do vysoce poptávaných segmentů a tudíž oslovily mnohem širší zákaznickou základnu. Zákazníky ale pomohla oslovit také státními pobídkami snižovaná cena.

„V souvislosti s pandemií řada států v Evropské unii sáhla k podpoře automobilového průmyslu ve formě dotací na nákup automobilů, které ovšem byly limitovány právě na elektrifikované modely. Výsledkem byly krátkodobé prudké nárůsty poptávek po tomto druhu automobilů, zejména pokud se dotace využily ve spojení s operativním leasingem,” uvedl automobilový expert PwC Pavel Štefek.

V Česku loni prodej nových aut s hybridním pohonem vzrostl o 52 procent na 12 674 vozů a prodej elektromobilů se zvýšil o 331 procent na 3262 aut. Celkově se trh s osobními auty loni propadl o 18,8 procenta na 202 971 vozů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám