Hlavní obsah

Havlíček k elektronickým známkám: E-shop jsme spustili a hned vypnuli, aby se nepřetížil

• Aktualizováno
Novinky, Marek Bednář

Elektronické známky, které budou muset motoristé chtiví jízdy po dálnici mít zakoupeny nejpozději od 1. února 2021, se prodávají od úterý. Start prodeje ale provázejí problémy s internetovým obchodem. Známky mají své klady, ale také zápory, spojené např. se ztrátou registrační značky.

Havlíček vysvětluje, proč nefunguje web na prodej dálničních známekVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Už dlouho je to známo, dnes se to stává realitou - dálniční známky v České republice přecházejí do elektronické formy.

Hlavním prodejním kanálem je internetový obchod edalnice.cz, ten má být od úterý oficiálně otevřený, ráno tam ale zájemci našli jen upozornění: „Právě pro vás připravujeme nové funkce. Za okamžik bude hotovo. Zkuste to prosím za pár minut znovu.”

V tuto chvíli jsme to ale překlopili do tohoto režimu, a to proto, že chceme bránit stránky před přetížením.

Martin Opatrný, mluvčí státní společnosti Cendis, která systém provozuje, uvedl ráno pro ČTK, že se ještě ladí některé detaily.

Foto: www.edalnice.cz

Obrazovka webu edalnice.cz v úterý ráno

„Zatím jsme to nepřepnuli do ostrého provozu,“ uvedl. Kdy začne internetový prodej dálničních známek fungovat, zatím neupřesnil, má to být „během dne“.

Ministr dopravy Karel Havlíček (ANO) pak dopoledne vysvětlil, že plné fungování stránek ministerstvo ani neplánovalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na snímku nefunkční e-shop

„To je běžný postup, který se dělá u podobných projektů. My jsme to spustili od půlnoci, jede to. V tuto chvíli jsme to ale překlopili do tohoto režimu, a to proto, že chceme bránit stránky před přetížením. Nikdy jsme neřekli, že od půlnoci bude vše fungovat a že bude ostrý provoz bez jakéhokoli přerušení. Budeme to pouštět průběžně. Ukázali jsme vám, že to funguje. Ale nechceme ten systém dostat pod tlak. Během jednoho až dvou dnů to pustíme do plného provozu. Nyní máme měsíc náskok,” uvedl Havlíček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministerstvo dopravy představilo 1. prosince 2020 nový systém elektronických dálničních známek. Na snímku ministr dopravy Karel Havlíček.

Ceny se nemění

Ceny známek se nemění - roční „kupon” stojí 1500 korun, měsíční 440 a nejkratší desetidenní 310 korun. Kromě internetu je možné známky koupit také na samoobslužných kioscích, to zejména v příhraničních oblastech před začátkem zpoplatněné silnice, a na poštách a čerpacích stanicích EuroOil. Nikoliv tedy na všech pumpách, jak je běžné s nalepovacími kupony.

Papírové známky na rok 2020 platí, jak je obvyklé, do 31. ledna 2021. Pak má řidič povinnost starou známku z čelního skla odstranit, neboť nebude platná. Elektronická známka bude mít platnost 365 dní, nikoliv 14 měsíců, jako nalepovací kupon, ale je možné si ji koupit od kteréhokoliv dne v roce počínaje 1. lednem 2021. Řidič si také může nastavit upozornění e-mailem nebo SMS zprávou, že se blíží konec platnosti jeho známky.

Za české dálnice se platí již 25 let. Letos naposled s nálepkou na skle

AutoMoto

V systému elektronických známek platí také stávající výjimky z povinnosti známku zaplatit. Majitelé elektromobilů a plug-in hybridů se speciální registrační značkou, začínající písmeny EL, jsou osvobozeni automaticky. Majitelé elektromobilů bez speciální značky či registrovaných v zahraničí musí vyplnit tzv. oznámení o osvobození vozidla; jak zjistí také na webu edalnice.cz.

Automaticky osvobozena jsou také vozidla přepravující držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P, ale pouze v případě, že tento člověk je ve vozidle, a např. také historická vozidla se speciální „veteránskou” registrační značkou; nikoliv tedy auta s tzv. malou veteránskou testací, kterým zůstávají klasické „bílé” značky. Zůstávají také v platnosti slevy pro vozidla poháněná zemním plynem či biometanem, a to ve výši 50 procent z ceny kuponu.

Řada aut nemusí mít od ledna dálniční známku

AutoMoto

Kontrolu bude, stejně jako dosud, provádět policie a celní správa. Budou k tomu využívat kamery v autech a na kontrolních branách, které automaticky přečtou registrační značku, a řídicí systém vyhodnotí, zda má vůz zaplacenou známku či je osvobozen, anebo je řidič podezřelý z přestupku. Pokuta může dosáhnout výše až 20 tisíc korun.

Správci flotil či majitelé velkého množství aut jistě ocení také fakt, že je možné koupit několik známek najednou. To mohli na poště či benzince udělat i dosud, ale odpadá jim starost o vylepení známky na sklo každého auta.

Elektronický systém má i nevýhody

Nepočítáme-li trochu práce s odlepováním starého a nalepováním nového kuponu, výhody pro motoristy tím v podstatě končí.

Nevíte-li, zda má auto, do nějž se chystáte nasednout, zaplacený poplatek za využívání dálnic, není to jasné na první pohled jako dosud. Je nutné otevřít web a platnost tam ověřit. K tomu je třeba znát registrační značku a stát, kde je vozidlo registrované.

Možnosti koupit známku na pouhý jeden den či dva anebo mít přenosnou známku pro několik svých aut neexistují. Jeden zaplacený poplatek je vázán na jednu konkrétní registrační značku.

V příštím roce bude nově zpoplatněno 32 kilometrů dálnic

AutoMoto

Pokud při zadávání své značky uděláte chybu a kupujete ji po internetu s okamžitým začátkem platnosti i platbou, máte smůlu - značka nejde změnit a známka nejde stornovat. Pokud jste si začátek platnosti odložili, můžete značku do toho data změnit. A pokud kupujete na obchodním místě, na opravu chyby máte 15 minut.

Nabízí se také otázka, co dělat v případě, když člověk značku ztratí nebo je mu odcizena? S nálepkou na skle to není problém - sice na ní je napsaná ta stará, ztracená značka, ale policie kontroluje přítomnost známky zejména zvenčí pohledem, a to značka vidět není. A chcete-li mít extra jistotu, můžete s sebou vozit kopii „velkého” technického průkazu, kde je původní značka napsaná.

Podle Libora Budiny z Autoklubu ČR však nebudete v případě ztráty značky platit novou dálniční známku, nýbrž registrační značka půjde změnit. Samozřejmě po doložení, že ke ztrátě či odcizení opravdu došlo, což znamená úřední úkon navíc.

Anketa

Máte už koupenou elektronickou dálniční známku?
Ano
3,7 %
Ne, chystám se na to v nejbližších dnech
12,4 %
Ne, koupím si ji, až ji budu potřebovat
73,5 %
Nejezdím po dálnicích
10,4 %
Celkem hlasovalo 1720 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám