Hlavní obsah

Ford musí v USA svolat tři miliony vozů

Automobilka Ford Motor musí ve Spojených státech svolat ke kontrole tři miliony vozů s airbagy firmy Takata na straně řidiče, které mohou být závadné. Oznámil to Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA).

Foto: Ford

Ford Explorer Platinum (ilustrační foto)

Článek

Ford se snažil vyhnout svolání, které se týká různých modelů z let 2006 až 2012, úřad však tyto snahy odmítl. Ze stejného důvodu musí svolat 5800 vozů také automobilka Mazda. Jsou to vozy, které jsou vyráběné na stejné platformě jako vozy Fordu.

Důvodem kontroly jsou potenciálně nebezpečné nafukovače airbagů od japonské firmy Takata. Ty dělají automobilovému průmyslu starosti již několik let. Při aktivaci totiž mohou prasknout a vymrštit do vozu kovové části. Celosvětově bylo svoláno ke kontrole zhruba 100 milionů vozů z 19 předních automobilek, ve kterých byly airbagy s vadnými nafukovači.

Nenabíjejte své plug-in hybridní kugy, říká Ford. Mohou vzplanout

AutoMoto

V USA bylo ke kontrole svoláno kvůli airbagům již více než 67 milionů vozů. Úřady na počátku měsíce uvedly, že nejméně 17 milionů vozů s airbagy Takata není stále opraveno. Celosvětově kvůli závadě přišlo o život nejméně 27 osob, z toho nejméně 18 v USA, a více než 400 osob bylo zraněno, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám