Hlavní obsah

Jeep zatím nechystá plně elektrický offroad Wrangler

Elektrifikovaný Jeep Wrangler se v zámoří těší obrovské popularitě, na čistě elektrickou verzi je ale zatím příliš brzy. První čistě elektrický offroad značky se však bude ikonou inspirovat.

Foto: Jeep

Modernizovaný Jeep Wrangler Rubicon X v plug-in hybridní verzi 4×e

Článek

Jeep Wrangler patří mezi nejznámější modely americké automobilky i mezi nejslavnější offroady na světě. Ostatně v posledních letech, až do znovuzrození Fordu Bronco, neměl prakticky žádného přímého konkurenta.

V minulosti se přitom objevovaly zvěsti, podle kterých by automobilka měla zvažovat transformaci ikonického modelu do čistě elektrické verze, která dostane spalovací motor jen v roli prodlužovače dojezdu. Jenže na tuhle změnu je podle všeho příliš brzy, protože si ji podle automobilky nepřejí ani zákazníci.

Jeep představil elektrický Wagoneer S, nabízí 600 koní a nelekne se ani terénu

AutoMoto

V rozhovoru pro The Drive to naznačil Bill Peffer, šéf značky pro severoamerické trhy. „Nemůžeme zapomenout, co je to Jeep. Wrangler je tím, co nás před více než 80 lety přivedlo na svět, tedy nějaký z jeho derivátů,“ uvedl Peffer. „Takže to chráníme, že? Chráníme naši podstatu. Mnoho našich věrných fanoušků, kteří řídí wrangler.“

Jméno Wrangler se přitom v nabídce značky objevilo až během osmdesátých let, konstrukce, tvary a podstata modelu ale navazovala na předchozí modely CJ, jejichž kořeny vedly až k druhoválečnému Jeepu Willys.

Prvním čistě elektrickým offroadem značky by se tak měla stát produkční verze konceptu Recon, který automobilka poprvé představila již v roce 2022. Koncept postavený na platformě STLA Large, která nabízí možnost pohonu na baterie i spalovací motor, se přitom svým designem výrazně inspiruje právě u wrangleru.

Samotný Jeep Wrangler pak v rámci elektrifikace nabízí plug-in hybridní verzi Wrangler 4×e, která je aktuálně nejpopulárnějším plug-in hybridem na americkém trhu. Druhou příčku si pak drží plug-in hybridní Jeep Grand Cherokee 4×e. Popularity elektrifikovaných modelů se tak značka pokusí využít a plánuje nabídnout více hybridních modelů.

S myšlenkou čistě elektrického Jeepu Wrangler si přitom automobilka pohrává již několik let, jak ostatně dokázala sérií konceptů Magneto. Značka je tak evidentně schopna elektrický offroad v balení wrangleru postavit, zatím ale nikam nespěchá.

Plug-in hybridní Jeep Gladiator dorazí v příštím roce

AutoMoto

Výběr článků

Načítám