Článek
„Není to žádná novinka, čínská kuchyně pracuje s klíčky a výhonky už pár tisíc let. Jejich výhody spočívají nejen v přínosu pro zdraví, ale také v lahodné chuti a rychlé úpravě. Kromě klíčků luštěnin, jež se musí oblanšírovat, se totiž pojídají hlavně za syrova,“ doplňuje Jiří Vančura z pražské restaurace China Fussion.
Od čočky po ředkvičku
Třeba naklíčenou vojtěšku nazývali Arabové dokonce otcem potravin a považovali ji za prostředek proti stárnutí. Obsahuje totiž nejen řadu minerálů a vitamínů, včetně vzácného účka, jež se podílí na ochraně před vznikem peptických vředů, ale i esenciálních mastných aminokyselin a enzymů.
V chuťové rozličnosti těchto drobných rostlinek si přijde na své každý mlsný jazyk. Klíčky fazolí mungo dodají labužnický šmrnc i levným karbanátkům, kořeněnost výhonků ředkviček promění chleba s máslem v pikantní laskominu, oříškové tóny klíčků ječmene dostanou müsli k snídani do kulinářské extraligy.
Vitamíny do tří dnů
Klíčky i výhonky se dají koupit, ale při dodržení hygienických pravidel pěstovat i doma. Základem však musí být jen zdravá, chemicky neošetřená semena, nejlépe v biokvalitě.
Při klíčení jsou ovšem náchylná k napadení plísněmi, proto se musí nejméně 2x denně opatrně propláchnout vlažnou vodou.
Klíčky lze sklízet obvykle po třech dnech, výhonky podle druhu rostliny do dvou týdnů. Konzumují se celé, na jednu porci se počítá maximálně s polévkovou lžící naklíčených semen.
Do salátů nebo prostě jen tak | |||
---|---|---|---|
Druh | Nutriční přínos | Použití | Poznámka |
Mungo | Vitamíny C, A, E, vápník, hořčík | Saláty, karbanátky | Obsah bílkovin srovnatelný s masem |
Obiloviny | vit. B, E, biotin, zinek, jód | Do jogurtu i müsli | Nutričně nejvýhodnější špalda |
Luštěniny | vit. B, lecitin, fosfor | Saláty, dušené maso | Čočka snižuje obsah cholesterolu v krvi |
Pohanka | vit. E, B, vápník, fluor | Pomazánky, kaše | Celkové posílení organismu |
Hořčice | Bílkoviny, vápník, betakaroten | Míchané zeleninové saláty | Obsahuje i vlákninu |
Ředkvička | vit. C, vápník, železo | Saláty, na těstoviny, kuskus, k masu | Příjemně ostrá chuť |
Vojtěška | Esenciální aminokyseliny, vit. K,U | Kaše, rýže, polévky | Dezinfekční efekt |
K televizi pučálku
Klíčky a výhonky nejsou jen fenomén asijské kuchyně. Také naše babičky pěstovaly na vlhké vatě semínka řeřichy, ředkvičky, hořčice a drobounké rostlinky příjemně štiplavé chuti sypaly na krajíce chleba s máslem.
Nejznámější je ovšem pučálka, bez níž se kdysi neobešel štědrovečerní stůl ani velikonoční tabule. Připravovala se z namočeného hrachu naslano i nasladko. Naklíčená semena se pak opražila, původně nasucho, později se smažila na másle.
Ve slané verzi se báječně hodila k pivu i vínu. I dnes si lze tuto dobrotu rychle dopřát. Stačí orestovat na oleji předvařený žlutý hrách, nechat okapat, prosolit a už jej můžete křupat u televize.
Zdroj vitamínů i minerálů
Klíčky a výhonky jsou přímo rezervoárem vitamínů. Zatímco v zelenině po sklizni jejich obsah začne klesat, v naklíčených semenech naopak prudce stoupá - zvlášť pokud jde o podíl vitamínů A, řady B, C a E.
Věděli to už i staří Féničané, kteří nechávali přímo na lodích naklíčit semena, aby námořníci nepodlehli kurdějím, nemoci z nedostatku vitamínu C. Klíčením se navíc mění zásobní škroby v semenech na cukry, k životu se probouzí rovněž řada enzymů.
Pro přímou konzumaci lze nechat naklíčit:
Luštěniny
hlavně hrách, čočka, mungo, sójové boby.
Obilniny
pšenice, ječmen, špalda, oves.
Olejniny
slunečnice, sezam, len, dýně.
Další
pohanka, řeřicha, ředkvičky, hořčice, česnek, bazalka, pískavice apod.
Mladé rostlinky jsou pak i plné hodnotných bílkovin, minerálů, zejména vápníku, hořčíku, fosforu a železa. Obsahují také pro lidský organismus tak důležité nenasycené mastné kyseliny.