Článek
„První kávu si dávám po probuzení, tedy kolem šesté půl sedmé ráno. Ihned poté začnu přemýšlet, proč jsem vůbec vstával,“ usmívá se uznávaný umělec, několikanásobný držitel cen z festivalů v Cannes, Epica, Eurobest, Louskáček a dalších.
Vůně kávy je tak pro něj symbolem nového dne, ranního probírání, nového začátku. Říká, že když se přistěhoval do Česka, trochu trpěl. „Pamatuji si, že mi káva v místních restauracích vůbec nechutnala. Pocházím z Makedonie, maminka má chorvatsko-italskou krev, tatínek zase makedonsko-řeckou, což jsou opravdu silné ‚kávové národy‘.
Odjakživa jsem byl proto zvyklý na kvalitu. Naštěstí se to i tady hodně zlepšilo,“ hodnotí s odstupem téměř dvou desetiletí. Jen na okraj, do Prahy jej přivedla láska ke známé módní návrhářce Kláře Nademlýnské, s níž má syna Natana.
Rituál před focením
Tačevski miluje silné espresso. Někdy sáhne i po ristrettu, první varianta ale jasně vítězí. Mok nepřislazuje, nedochucuje mlékem. Vychutnává si jeho přírodní verzi. Už roky k němu navíc nic nepřikusuje. V mládí, při studiích v Chorvatsku, si sem tam dával minisendvič.
Espresso jej provází i při práci v ateliéru. Na place má zavedený rituál. „Než začnu fotit, vždy zatleskám rukama a zeptám se přítomných: kdo si dá kávu? Většinou se přihlásí všichni. Je to můj zvyk a skvěle uvolňuje atmosféru,“ dodává. Nehlídá si ani, v kterou hodinu si vychutnává poslední šálek: „Klidně si jej mohu dát půl hodiny před spaním.“
Jeho dalším rituálem v konzumaci hnědavého voňavého moku je poloha těla. „Pokud jsem doma či v ateliéru, nikdy si kávu nevychutnám vsedě. Ani na pohovce, ani na židli, ani v posteli. Vždy stojím,“ prozrazuje.
Jen čistý hrneček
Vyžaduje také, aby na každou porci kofeinové pochoutky byl čistý hrneček. Ctí tak kvalitu espressa a špinavý šálek by jej znehodnotil.
V poslední době nepohrdne Tačevski ani nápojem připraveným z kvalitních kapslí. Hodně jich zkonzumoval při focení černobílých snímků s motivem kávy. Stal se totiž patronem online Espressivní fotosoutěže na facebookovém profilu NESCAFÉ Dolce Gusto. Vytvořil pro ni inspirativní vzory, jak by mělo vypadat spojení předem daných motivů s černou kávou na černobílých fotografiích.
„Portrét i akt jsem měl hotové během chvíle. Dlouho jsem se ale trápil s fotografií města – skrz průhledný hrnek jsem chtěl zachytit siluetu noční metropole. Stále se mi to však nedařilo, a to zejména kvůli špatnému světlu. Tak nakonec vznikla fotka denní,“ prozrazuje. Nejlepších osm snímků zmíněné soutěže bude poprvé vystaveno 12. února na vernisáži, která doprovodí v pražském kině Cinestar premiéru očekávaného filmového hitu Padesát odstínů šedi.
Následně procestují Česko a Slovensko, budou k vidění v síti multikin. Jejich autoři, výherci, se navíc osobně setkají s Tačevským v jeho ateliéru. Mohou vyhrát exkluzivní kávovar nebo dvouměsíční zlatou kartu do kin Cinestar opravňující ke každodenní návštěvě biografu.
Nostalgie mládí
Sám fotograf se na závěr vyprávění o vášni ke kávě znovu vrací do mládí: „Na střední škole jsme měli malý kávový rituál. Do espressa jsme přidali dvě kávové lžičky cukru a nikdy jsme ho nepromíchali. První doušek byl pak na chuť opravdu silný, druhý sladší a třetí nejsladší. Dodnes si nostalgicky vybavím tu hořkosladkou chuť v puse.“