Hlavní obsah

Orbán neuspěl, glosují německá média výsledek neplatného maďarského referenda

Německá média označují výsledky maďarského referenda o kvótách pro přerozdělování uprchlíků za nezdar premiéra Viktora Orbána. V lidovém hlasování se pro odmítnutí kvót vyslovilo 98 procent hlasujících, nicméně nízká volební účast znamená, že hlasování není platné.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Maďarské referendum o kvótách na přerozdělování uprchlíků

Článek

Kvóty sice v referendu odmítlo přes 98 procent hlasujících, volební účast se ale pohybovala jen kolem 40 procent. Pro platnost lidového hlasování přitom byla nutná účast 50 procent voličů. [celá zpráva]

Server Spiegel Online proto hovoří v souvislosti s maďarským referendem o porážce. "Maďarský pravicově-konzervativní premiér Viktor Orbán vyzval národ, aby odmítl přerozdělování uprchlíků. Teď je to jasné: Orbánovo referendum ztroskotalo," uvedl zase deník Süddeutsche Zeitung, jenž také upozorňuje na hodně pravicovou kampaň, kterou maďarská vláda před referendem vedla.

"Přes deset miliónů eur (270 mil. korun) investovala maďarská vláda do kampaně bez politického vkusu. Reklamou v rádiu a televizi i plakáty se Orbánova vláda pokusila vtlouci lidem do hlavy, co si mají myslet: Že migranti a teroristé jsou jedno a to samé," stojí v komentáři veřejnoprávní televize ARD. "Viktor Orbán hodně vsadil a na první pohled prohrál," píše se dále v komentáři, podle něhož ale i většina Maďarů, kteří k referendu nepřišli, podporuje protiimigrační politiku svého premiéra.

Orbán cílí na volby v roce 2018

Velmi podobně to vidí deník Die Welt. Z části se podle něj dá lidové hlasování interpretovat jako porážka, zejména proto, kolik maďarská vláda do nepřátelsky naladěné kampaně investovala. Na druhou stranu je podle něj pravděpodobné, že většina Maďarů, kteří zůstali doma, zastává stejný názor jako ti, kteří hlasovali.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

List je přesvědčen, že Orbán bude v konfliktní linii vůči Evropské unii i nadále pokračovat. "Trvající poměřování sil s ,těmi v Bruselu' může zvětšit Orbánovy šance na volební úspěch v roce 2018," domnívá se Die Welt.

Reklama

Související články

Referendum o kvótách zvedá emoce

Referendum o přerozdělení migrantů mezi členské země EU na základě povinných kvót se v Maďarsku uskuteční druhého říjnového dne. Otázka, na niž budou Maďaři...

Výběr článků

Načítám