Hlavní obsah

Ukrajinský expremiér vyzývá z Moskvy ke svržení kyjevské vlády

Bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov v Moskvě vyzval k vyhnání kyjevské vlády a k vypsání mimořádných voleb na Ukrajině. Oznámil, že kandidátem jeho Výboru na záchranu Ukrajiny na funkci prezidenta je bývalý proruský poslanec kyjevského parlamentu Volodymyr Olijnyk.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov

Článek

„Vyžeňme z vlády všechny cizince, jejichž přítomnost Ukrajince ponižuje. Nynější zločinný režim hrubě porušuje ústavní práva občanů a fakticky podněcuje lid k povstání proti tyranii a útlaku,” praví se v prohlášení Výboru na záchranu Ukrajiny.

„Sami neodejdou. Lid musí vzít moc do svých rukou,” stojí v dokumentu, který vyzývá „milióny Ukrajinců”, aby vyšly do ulic s požadavkem demise nynější vlády.

Podle Azarova, který loni po svržení Viktora Janukovyče uprchl do Moskvy, je Výbor na záchranu Ukrajiny „ochoten převzít odpovědnost za budoucnost státu”. Azarov tvrdí, že Výbor má své pobočky i na Ukrajině, ale nesdělil, kdo jsou jeho členové: „Část z nich žije na Ukrajině a jsou v nebezpečí. Přijde doba, kdy je lidu všechny představíme.”

Nespokojení vlastenci

Jde prý o vlastence, kteří nejsou spojeni s nynějším, ale ani předchozím ukrajinským režimem.

Bývalý poslanec za Stranu regionů Volodymyr Olijnyk, kterého Azarov navrhuje jako kandidáta na prezidenta, je na Ukrajině stíhán jako jeden z iniciátorů represivních zákonů, jejichž schválení loni v únoru vyvolalo pouliční protesty a mimo jiné vedlo k pádu režimu prezidenta Viktora Janukovyče.

O osudu svrženého prezidenta ani o případné spolupráci s ním se Azarov nezmínil.

Mykola Azarov narozený jako Pachlo v jihoukrajinské Kaluze byl technokrat, který se objevil v několika vládách různého politického zaměření. V letech 1995-1997 byl předsedou rozpočtové komise parlamentu. Do roku 2002 pak byl předsedou státního daňového úřadu. V té době udržoval dobré styky s prezidentem Leonidem Kučmou. Vicepremiérem a ministrem financí byl až do roku 2007 i za prozápadního Viktora Juščenka a pod premiérkou Julijí Tymošenkovou, kdy zaváděl reformy. Ty přispěly k růstu HDP až o 12 procent a přinesly investice. Premiérem byl od roku 2010 do roku 2014 za prezidenta Viktora Janukovyče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám