Hlavní obsah

Američané špiclovali německé kancléřství celá desetiletí

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) odposlouchávala celá desetiletí telefony německých kancléřů a jejich nejbližších poradců. Plyne to z dokumentů zveřejněných serverem WikiLeaks.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Jména spojená s některými cíli (odposlouchávání) naznačují, že špehování kancléřství se vztahuje do doby před příchodem (kancléřky) Angely Merkelové, protože zahrnuje pracovníky bývalého kancléře Gerharda Schrödera a jeho předchůdce Helmuta Kohla,“ uvedl WikiLeaks.

Program sledování byl rozšířenější, než se dosud uvádělo. NSA měla podle WikiLeaks napíchnuté telefony 125 čelních zástupců Německa, mezi nimi například telefon bývalého šéfa kanceláře Angely Merkelové Ronalda Pofally.

WikiLeaks také zveřejnily tři podrobné přepisy telefonické konverzace kancléřky Merkelové. Pocházejí z let 2009 a 2011 a jejich tématem byly světová finanční krize, krize v eurozóně a Írán.

WikiLeaks nové důkazy zveřejnil jen pár dní poté, co informoval, že sledováni byli i někteří němečtí ministři, ale také představitelé francouzské vlády včetně tří posledních prezidentů.

Reklama

Související články

Protišpionážní dohoda Německo-USA nebude

Protišpionážní dohodu mezi Spolkovou republikou a USA se nepodařilo uzavřít. Týdeníku Der Spiegel to řekl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Výběr článků

Načítám