Hlavní obsah

Katolická církev na Slovensku je proti umělému oplodnění

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Katolická církev na Slovensku vystoupila proti darování spermií a vajíček neplodným párům. Podle ní má každé dítě právo na život, ale vzejít by mělo z manželské lásky.

Foto: Profimedia.cz

Stále více lidí nemá bez umělého oplodnění šanci na dítě.

Článek

Podvýbor pro bioetiku Teologické komise Konference biskupů Slovenska ve svém stanovisku uvedla, že procedury umělého oplodnění nahrazují spojení v manželské lásce a přenášení života, čímž protiřečí smyslu plození jako vyjádření jednotky manželů.

„Skutečným rodičem dítěte je dárce nebo dárkyně. Druhý z manželů je pouhým sociálním rodičem, čímž vzniká v manželském vztahu závažná trhlina,“ konstatovala Konference biskupů Slovenska.

Podle katolické církve má každé dítě právo být počaté prostřednictvím znaků vyjadřujících manželskou lásku mezi mužem a ženou, být nošené a porozené vlastní matkou. „Každé dítě má právo znát své biologické rodiče, což je součástí poznávání a budování vlastní identity,“ uvádí se v prohlášení.

Dárcové by si podle katolické církve měli uvědomit, že jejich spermie nebo vajíčka mohou být zneužity při pokusech.

Reklama

Související články

Nové metody v oblasti asistované reprodukce

Každý druhý pár má v dnešní době problémy s otěhotněním. Proto není divu, že se každou chvíli objeví nějaká novinka v oblasti asistované reprodukce. Vědci se...

Výběr článků

Načítám