Hlavní obsah

Přežil jsem jen proto, že jsem dělal mrtvého, říká svědek šílené střelby

Novinky, coe
Oslo
Aktualizováno

Mladík, který v pátek přežil běsnění střelce na táboře mládeže na norském ostrově Utoya, stanici CNN řekl, že přežil jen proto, že se schoval u mrtvých těl a předstíral, že je také mrtvý. Útočník se v tu chvíli pohyboval jen několik metrů od něj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střelba na dětském táboře v NorskuVideo: Reuters

 
Článek

Adrian Pracon řekl CNN, že všechno začalo ve chvíli, kdy se na ostrově Utoya shromáždilo asi 700 mladých lidí ve velké místnosti, kde je organizátoři informovali o výbuchu v Oslu. Náhle muž v policejní uniformě požádal, zda také může něco říci, a byl pozván, aby předstoupil a promluvil. Pak začal střílet.

To, co poté vypuklo, popsal Pracon jako naprostý chaos. Lidé prchali směrem od útočníka, zatímco jiní se naopak pohybovali směrem k němu, protože se domnívali, že jde o nějaké cvičení. Ti, kteří utekli ven, běželi k pobřeží, skákali do vody a snažili se plavat k pevnině vzdálené něco přes kilometr.

Foto: Reuters

Mrtví nebo těžce zranění lidé na pobřeží ostrova Utoya

Ukázal na mě hlavní, ale nezmáčkl spoušť.
svědek Adrian Pracon

Mezi těmi, kteří se rozhodli uplavat, byl i Pracon. Musel se však vrátit, řekl CNN. „Cítil jsem, že nemohu dýchat. Vypil jsem spoustu vody. Byl jsem poslední, kdo běžel na břeh, neměl jsem čas se svlékat, tak jsem skočil do vody oblečený. Šaty mě stahovaly dolů, měl jsem těžké boty,“ popsal Pracon. „Nevěděl jsem, jestli to dokážu, byl jsem skutečně vyčerpaný,“ dodal.

Řval, že všichni zemřeme

Muž CNN dále řekl, že muž lidi utíkající k pobřeží pronásledoval a pálil do nich ještě ve vodě. Pracon ležel asi pět metrů od střelce: „Řval na nás, že nás všechny zabije a že všichni zemřeme. Ukázal na mě hlavní, ale nezmáčkl spoušť. Obrátil se a zpět se vrátil asi za hodinu. Střílel skoro po všech.“

Poté se Pracon s kamarády ukryli u těl obětí a předstírali, že jsou mrtví. „Cítil jsem jeho dech. Slyšel jsem jeho kroky,“ řekl Adrian Pracon CNN.

Někteří z lidí neměli tvář

Americkému The Washington Post svědci masakru řekli, že situace na ostrově připomínala válečnou zónu. Na pobřeží byla spousta mrtvých, ve vzduchu hučely vrtulníky a všude bylo hodně hluku. Šestadvacetiletý Andre Skeie, jehož svědectví k tragédii použila média již dříve, deníku řekl, že byl jedním z těch, kteří na výzvu policie na ostrov přijeli lodí z blízkého městečka pomáhat.

„Někteří z těch lidí neměli obličej. Jejich zranění byla tak strašná, že ten, kdo střílel, musel mít zbraň velké ráže,“ sdělil Skeie listu.

„Všichni byli zranění a brečeli. Loď pokrývala krev,“ popsal transport zraněných do nemocnice.

Foto: Reuters

Norská vlajka na půl žerdi před hotelem, kam přijeli příbuzní obětí střelby.

Svědek Breivika poznal

Další z obětí střelby, která hovořila se CNN, vyvázla se zraněním. Muž uvedl, že v sobotu viděl zprávy v televizi a na snímcích z facebookového profilu Anderse Behringa Breivika poznal střelce, který za sebou na Utoyi zanechal přes 80 mrtvých těl.

Policie Breivika jako pachatele ještě oficiálně neoznačila, norská média však autorství zločinů připisují téměř ze sta procent jemu.

Foto: Reuters

Anders Behring Breivik

Norský premiér Jen Stoltenberg oznámil, že policie stále nezjistila, jestli stál za střelbou na ostrově a výbuchem v Oslu jediný člověk. „Zatím zatkli jednu osobu. Nestanovili, zda je za útoky jeden člověk, nebo jich bylo více,“ řekl Stoltenberg.

Nejasnosti panují také v tom, jakou zbraň podezřelý muž použil. Podle člena strany NAP Bjorna Jarlea Roberga-Larsena to byla pistole, policejní šéf Sveinung Sponheim však hovořil o automatické zbrani.

Reklama

Výběr článků

Načítám