Hlavní obsah

Důchodkyně v Paříži pokousala muslimku zahalenou do nikábu

– Paříž
Právo, nek

K měsíci vězení s podmíněným odkladem odsoudil pařížský soud penzionovanou učitelku za fyzické napadení šestadvacetileté ženy ze Sjednocených arabských emirátů kvůli jejímu nikábu. Incident se odehrál v únoru v jednom pařížském butiku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Útočnici vadilo, že muslimka měla zahalenou tvář. Anglicky ji proto vyzvala, aby nikáb odložila, a protože se tak nestalo, vrhla se na ni a podle obžaloby oběť zpohlavkovala a pokousala na ruce tak, že jí způsobila dvoudenní neschopnost.

Francouzka, která dlouhá léta pracovala jako učitelka jazyků v arabských zemích včetně Maroka a Saúdské Arábie, nakonec před soudem vyjádřila politování nad svým jednáním. Zdůraznila ale, že se chtěla „zasadit o práva žen“. Narážela tím na tvrzení některých politiků, podle nichž jsou burky a nikáby výrazem ponižování žen.

Podobný argument použil loni i prezident Nicolas Sarkozy, když dával podnět k přijetí zákona, jenž by nošení těchto oděvů na veřejnosti zakázal. Francouzský parlament už normu schválil s tím, že v platnost vstoupí začátkem příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám