Hlavní obsah

V Srbsku odsoudili bývalé policisty za masakry v Kosovu

– Bělehrad

Srbský soud pro válečné zločiny ve čtvrtek poslal za zabití 50 kosovských Albánců čtyři bývalé policisty na 13 až 20 let za mříže. Policisté je podle soudu zastřelili v roce 1999. Jejich zakopaná těla byla nalezena se stovkami dalších v masovém hrobu nedaleko Bělehradu.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Oběti byly střeleny do hlavy.

Článek

Mezi civilisty, které tehdejší policisté zabili v jihokosovském městě Suva Reka, byla i stoletá žena a devítiměsíční dítě. Soudcovský senát také osvobodil dva další muže a jednoho bývalého policejního šéfa.

Masakry se odehrály dva dny poté, co NATO v březnu 1999 zahájilo 78 dní trvající letecké bombardování, které mělo za úkol donutit srbské síly stáhnout se z Kosova.

Všichni zabití vyjma dvou pocházeli z jedné rodiny. Útočníci je nahnali do kavárny, kde je střelili do hlavy. Mezi oběťmi bylo 14 dětí a jedna těhotná žena.

Těla byla poté spolu s více než 800 dalšími převezena a zakopána na policejním cvičišti ve východním Srbsku. Jejich ostatky byly odkryty v roce 2001 po pádu režimu tehdejšího jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče. Podle agentury Reuters jde o první odsouzené ve spojitosti s těmito masovými hroby.

Podle odhadů zahynulo během války v Kosovu 10 000 kosovských Albánců, 800 000 dalších před boji uteklo do sousední Albánie a Makedonie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám