Hlavní obsah

OSN odsoudila jaderný program Izraele, má ho podřídit mezinárodní kontrole

– New York

Valné shromáždění OSN v úterý velkou většinou hlasů schválilo rezoluci prosazovanou arabskými státy, která vyzývá Izrael, aby se připojil k smlouvě o nešíření jaderných zbraní a podřídil svá jaderná zařízení mezinárodní kontrole.

Foto: Profimedia.cz

Budova OSN v New Yorku

Článek

Rezoluci podpořilo 161 členských států, proti se kromě Izraele postavily Spojené státy, Kanada, Palau a Mikronésie. Osmnáct zemí se hlasování zdrželo.

Dokument upozorňuje, že židovský stát je jedinou zemí na Blízkém východě, která se nepřipojila ke smlouvě o nešíření jaderných zbraní. Vyzývá Izrael, aby se ke smlouvě bezodkladně připojil, aby nevyvíjel, nevyráběl ani netestoval jaderné zbraně a svá jaderná zařízení aby vystavil kontrole Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Izrael má ve výzbroji jaderné prostředky, ale odmítá to oficiálně potvrdit.

Rezoluce, kterou navrhl Egypt, je obdobná dokumentu, který se v září arabským státům na půdě MAAE nepodařilo prosadit. Izrael tehdy vyčetl arabským zemím, že neustálým obviňováním židovského státu poškozují snahy o dialog.

Izrael trvá na tom, že skutečnou hrozbou pro bezpečnost Blízkého východu je kontroverzní jaderný program Íránu. S vytvořením bezjaderné zóny na Blízkém východě je Tel Aviv ochoten souhlasit až poté, co bude dosaženo mírové urovnání mezi Izraelem a Palestinci.

Rezoluce není závazná, ale má značnou morální váhu, protože Valné shromáždění je jediný orgán, v němž je zastoupeno všech 193 členských států světové organizace.

Na rozdíl od závazných rezolucí Rady bezpečnosti OSN je nemohou provázet sankce. Při hlasování také nemá žádný stát právo veta.

Reklama

Výběr článků

Načítám