Hlavní obsah

Po 30 letech propustili muže odsouzeného k smrti. Nic nespáchal

Montgomery

Z věznice v Alabamě v pátek propustili vězně, který tam 30 let čekal na svoji popravu. Teprve ve čtvrtek soud rozhodl, že Anthony Ray Hinton byl za vraždy v roce 1985 odsouzen nespravedlivě. V pátek byl muž propuštěn.

Foto: Marvin Gentry, Reuters

Anthony Ray Hinton (vpravo) vychází z vězení

Článek

„Každý, kdo se podílel na tom, že jsem strávil 30 let čekáním na smrt, se bude zodpovídat Bohu,” řekl Hinton po propuštění.

„Ačkoliv byly předloženy jasné důkazy o jeho nevině, strávil ve vězení čekáním na popravu zbytečně další roky,“ oznámil právník Bryan Stevenson z organizace Equal Justice Initiative, která Hintonovi pomáhala očistit jméno. Státní žalobci podle Stevensona odmítli případ přezkoumat, ačkoliv důkazy o Hintonově nevině byly důvěryhodné a přesvědčivé.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hintona odsoudili k smrti v roce 1985 za dvě vraždy. Soud shledal, že tehdy 29letý Hinton vraždil revolverem své matky. On to od počátku popíral.

Foto: Hal Yeager, ČTK/AP

Anthony Ray Hinton pláče po propuštění z vězení.

Teprve loni byl nařízen nový proces, ačkoliv už o 12 let dříve odborníci na balistiku potvrdili, že vrah z revolveru Hintonovy matky nestřílel a navíc podle nich spolu vraždy nesouvisejí. „Všechno, co měli udělat, bylo otestovat tu zbraň. Jenže si mysleli, že jsou víc než zákon a nemusí se nikomu zpovídat,” řekl Hinton na adresu tehdejších vyšetřovatelů.

Podle obhájce Stevensona sehrála při Hintonově odsouzení roli barva jeho pleti a předpojatost úřadů. „Rasový původ, chudoba, nedostatečná právní pomoc, nezájem žalobců vůči nevině, to dohromady vytvořilo učebnicový příklad nespravedlnosti. Nenapadá mě jiný případ, který by výrazněji upozorňoval na potřebu reformy,“ poznamenal Stevenson.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám