Hlavní obsah

Dlouhodobé používání svíček může vést k rakovině, varují vědci

Novinky, BBC, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Večeře při svíčkách mohou být sice romantické, nicméně vědci varují, že při nich může jít o zdraví. Experti z univerzity v Jižní Karolíně v USA v laboratoři analyzovali zplodiny uvolňované z hořících svící. Zjistili, že svíce z parafínového vosku vypouštějí kouř způsobující rakovinu plic a astma.

Článek

Vedoucí výzkumného týmu Amid Hamidi řekl, že mezi nejohroženějšími lidmi jsou osoby, které často zapalují svíčky v málo větraných prostorech. Jmenoval číšníky, kteří každý večer zapalují svíčky na stolech v restauraci, nebo pracovníky relaxačních center, kde se provádějí koupele při svíčkách.

"Příležitostné používání parafínových svíček vám pravděpodobně neublíží,“ řekl Hamidi. "Ovšem zapalování svíček každý den po několik let, nebo jejich časté zapalování v nevětraných místnostech, například koupelnách, může způsobit problémy,“ dodal.

Ke zjištění složení emisí vědci v laboratoři zapalovali různé druhy svící a měřili množství škodlivin obsažených v kouři. Svíčky na parafínové bázi produkovaly "maximální hodnoty“ mnoha chemikálií zejména proto, že plamen svíčky nedosáhne teploty dostatečné ke spálení molekul rizikových látek, jakými jsou toluen nebo benzen.

Vědci proto doporučili používání svíček vyrobených ze včelího vosku nebo sóji, které nevypouští tolik chemikálií.

Jsou horší rizika, oponují britští experti

Podle vědců ale zdravotní riziko svíček vzniká jen při dlouhodobém používání. Při příležitostném zapálení svíček se lidé o své zdraví obávat nemusejí. Odborníci naopak zdůraznili, že kouření, alkohol, obezita, nedostatek pohybu, nezdravé diety či vystavování se slunečnímu záření jsou mnohem důležitější faktory při vzniku rakovinového bujení.

"Co se týče rakoviny, daleko nebezpečnějším znečištěním ovzduší interiéru je cigaretový kouř,“ uvedla k výzkumu britská výzkumnice Joanna Owensová z Cancer Research. "Není žádný důkaz, že by každodenní zapalování svíček zvyšovalo riziko rakoviny,“ dodala.

Doktorka Noemi Eiserová, ředitelka British Lung Foundation, dodala: "Příležitostné zapalování parafínových svíček by nemělo představovat pro lidské plíce žádné riziko."

Doplnila ovšem, že lidé by měli dodržovat určitá bezpečnostní pravidla, například v místnosti s hořícími svícemi dobře větrat.

Reklama

Výběr článků

Načítám