Hlavní obsah

Šifru mistra Leonarda zakázali v několika polských městech

– VARŠAVA

Radnice několika polských měst zakázaly promítání amerického filmu Šifra mistra Leonarda, protože uráží náboženské cítění. Je mezi nimi také východopolský Šwidnik, kde promítání zakázal starosta Waldemar Jakson.

Článek

"Film se nebude promítat, protože si to nepřálo vedení města," uvedl Darek Rudol, který pracuje v místním kině. Malá kina jsou totiž závislá na podpoře města, a tak nařízení představitelů samosprávy musejí vyhovět.

"Je to cenzura. Radnice nemohou jen tak zakázat promítání snímku, který se jejím představitelům nelíbí. Snímek nenabádá k nenávisti ani k násilí, a proto neporušuje zákony," namítá odbornice na ústavní právo z Lodžské univerzity Anna Sobaczewská.

Tlak na zakázání snímku je však v katolickém Polsku značný. "Nechceme, aby se film v polských kinech objevil," říká Janina Skalská z křesťanského sdružení Obrození, která otevřeně přiznala, že film neviděla. Názor si však utvořila i bez toho: "Četla jsem o něm a slyšela. Uráží náboženská cítění, zkresluje historii a víru," podotkla.

Distributor filmu ovšem dokázal snahám o zákaz vzdorovat. Dokonce ani před návštěvou papeže nestrhl plakáty propagující kontroverzní snímek. [celá zpráva]

Církev je filmem stejně jako už předtím stejnojmennou knihou Dana Browna pobouřena. Vychází totiž z nápadu, že Ježíš měl dítě s Máří Magdalenou a jejich potomci žijí dodnes, což se církev snaží za cenu zločinů zatajit.

Snímek byl už stažen například z běloruských kin a jeho promítání zakázali také radní filipínské metropoli Manile. V Itálii knihu spálili. [celá zpráva] V ČR film odmítlo promítat kino v Jirkově. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM dešifruje mistra Leonarda

Tento čtvrtek se v našich kinech dočkáme jediné premiéry: Filmové adaptace superúspěšné knihy Šifra mistra Leonarda s hvězdným obsazením, velkým rozpočtem...

Výběr článků

Načítám