Hlavní obsah

Boeing mohli sestřelit ukrajinští dezertéři, tvrdí kontrarozvědka

S novou verzí okolností zkázy malajsijského letadla, které v polovině července po zásahu raketou spadlo na východě Ukrajiny, v sobotu přišla ukrajinská kontrarozvědka SBU. Stroj, na jehož palubě zahynulo 298 lidí, podle SBU mohli sestřelit ukrajinští vojáci, kteří po březnové ruské anexi Krymu přeběhli na ruskou stranu.

Foto: Maxim Zmeyev , Reuters

Kus boeingu v Petropavlivce

Článek

Podle analýz ukrajinských expertů lze považovat za vyloučené, že protiletadlový systém Buk, jímž byl malajsijský boeing zřejmě sestřelen, obsluhovali ozbrojenci z řad místního ruskojazyčného obyvatelstva.

"Ani žádné krátkodobé kurzy by jim nepomohly. K obsluze takové zbraně je zapotřebí nejen profesionální výcvik, ale i zkušenost ze cvičných střeleb," napsala agentura Unian s odvoláním na zdroje z SBU.

Na střelnici se učili ovládat Buk

Ukrajinští vyšetřovatelé prý prověřují řadu verzí. "Je mezi nimi i verze, podle níž ukrajinští vojenští specialisté, kteří zůstali na území okupovaného Krymu, přeběhli k ruské armádě," píše Unian. O této variantě podle agentury hovořil nedávno v kyjevské televizi zástupce ředitele SBU Viktor Jahun.

U krymského města Jevpatorija je podle Jahuna cvičná střelnice, kde se pravidelně konaly manévry jednotek ukrajinské armády a jednotek protivzdušné obrany. Právě tam byla dislokovaná jednotka určená k obsluze systémů Buk. "Není vyloučeno, že z některých jejích příslušníků se stali pachatelé," konstatoval Jahun.

Vyšetřování příčin katastrofy se na místě pádu letadla kvůli pokračujícím bojům prakticky zastavilo. Černé skříňky, obsahují záznam letových dat a palubní komunikace, analyzují experti v britském Farnborough. Podle ukrajinských novinářů v uplynulém týdnu odeslali předběžné výsledky své práce do Nizozemska a Malajsie. Výsledky jejich zkoumání mají být zveřejněny v září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám