Hlavní obsah

Letištní skenery mohou zabít se stejnou pravděpodobností jako bomba v letadle

Novinky, pst
Aktualizováno

Tělesné skenery, které se instalují na mezinárodních letištích, aby zabránily propašování zbraní a výbušnin na palubu letadel, mají podstatnou potíž - samy mohou lidi zabíjet radiací. Tvrdí to alespoň americký profesor fyziky, který podle serveru MailOnline spočítal, že pravděpodobnost smrti pasažéra při výbuchu bomby v letadle a na následky ozáření ve vadném skeneru je stejná: 1 : 30 miliónům.

Foto: Profimedia.cz

Muž prochází skenerem na letišti, vpravo záznam skenu na počítači.

Článek

„Neznepokojuje mne ani tak, co se děje, když ty přístroje (skenery) pracují, jak mají, ale co se stane, když se pokazí,“ prohlásil profesor Peter Rez z Arizonské státní univerzity. Možná závada totiž může vést až k zvýšené škodlivé radiaci, které bude skenovaná osoba vystavena, a rozvinutí smrtícího rakovinového onemocnění.

Rez podrobil zkoumání zařízení skenerů a zjistil, že radiační dávka je často vyšší než výrobci uvádějí. Profesor v této souvislosti tvrdí, že vzhledem k této potenciální hrozbě jsou tyto skenery zbytečné. Snaha o odvrácení rizika možného teroristického útoku tak vyvolává jinou, stejně pravděpodobnou hrozbu pro lidský život.

„V obou případech jde o velmi nepravděpodobné způsoby úmrtí. Pravděpodobnost, že zemřete v USA zásahem blesku je desetkrát vyšší,“ upozornil Rez.

Riziko pro děti s genetickou mutací

Rez není sám a na americký Úřad pro potraviny a léčiva se již obrátil větší počet odborníků s varováním, že možné negativní účinky skenerů, nebyly plně zváženy nebo byly zásadně podceněny.

Například doktor David Brenner, šéf Centra pro radiologický výzkum na Columbia University, upozornil, že především děti s jistou genetickou mutací, která se projevuje u 20 procent populace, vykazují zvýšené riziko neschopnosti regenerovat DNA poškozenou rentgenovým zářením.

Úřad pro civilní letectví v USA tvrdí, že skenery jsou zcela bezpečné, pokud jednotlivec prodělá skenování nanejvýš 5000krát do roka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám