Hlavní obsah

Vědec zfalšoval 145 údajů o pozitivních účincích červeného vína

Novinky, pst

Univerzita v americkém Connecticutu obvinila šéfa Centra pro výzkum kardiovaskulárních chorob z rozsáhlého falšování vědeckých zpráv, které opěvovaly vliv červeného vína na lidské zdraví. V oficiální zprávě je zmíněno 145 případů neopodstatněné manipulace s údaji, včetně jejich čirého falšování.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyšetřování obviněného profesora Dipaka Dase bylo důkladné a trvalo tři roky. Univerzita po anonymním udání v roce 2008 postupovala opatrně, ale důkladně. Postupně byly přezkoumány zprávy o blahodárných účincích vína, které Das publikoval v 11 vědeckých časopisech. Ve všech případech zprávy obsahovaly nepravdivé a zavádějící údaje.

To však neznamená, že by červené víno bylo zdraví škodlivé, není však nějakým zázračným lékem, jak se Dasovy studie snažily naznačit.

Univerzita s výsledky svého šetření okamžitě seznámila redakce časopisů, kde Dasovy zprávy vyšly a zároveň zrušila federální granty, které obviněný profesor získal v celkové výši 890 tisíc dolarů (téměř 18 miliónů Kč).

Univerzita s výsledky svého šetření okamžitě seznámila redakce časopisů, kde Dasovy zprávy vyšly a zároveň zrušila federální granty, které obviněný profesor získal v celkové výši 890 tisíc dolarů (téměř 18 miliónů Kč).

„Jsme odpovědní za nápravu vědeckých údajů, které se šířily v odborné komunitě po celé zemi,“ uvedl prorektor Philip Austin. Das, který pracoval na univerzitě od roku 1994, byl propuštěn. Nepomohla mu obhajoba, že celá kauza je jen spiknutí proti jeho osobě. Chyby ve svých zprávách přiznal, ale připisuje je na vrub prodělané mrtvici a následné rekonvalescenci.

Dasův výzkum se mimo jiné  týkal látky resveratrol, která se měla vyskytovat v jadércích červené a některých odrůd bílé révy. Připisovaly se jí až zázračné účinky jako antioxidantu, který zvyšuje obranyschopnost organismu a zpomaluje stárnutí.

Související témata:

Výběr článků

Načítám