Hlavní obsah

Zemřel bubeník Juraj Černý

Právo, ivi

Ve věku 54 let zemřel 26. února zakládající člen slovenské rockové formace Tublatanka, bubeník Juraj Černý. V posledních letech žil v Maďarsku. Podle tamních zpráv byl ze čtvrtka na pátek operován se střevními problémy.

Foto: ČTK

Slovenská skupina Tublatanka zleva: bicí nástroje Juraj Černý, sólový zpěv kytara a vedoucí skupiny Martin Ďurinda, basová kytara Juraj Topor a kytara a zpěv Jozef Dubán.

Článek

Naposledy byl Černý členem skupiny Slobodná Európa, s níž měl v březnu vyrazit na turné.

V roce 1982 založili Černý, basový kytarista Pavol Horváth a kytarista Martin Ďurinda skupinu Tublatanka, která s úspěchem koncertovala po celém Československu. Charakteristické pro scénický projev skupiny bylo, že její členové na pódiu vystupovali ve stylizovaných slovenských krojích. Černý nahrál s Tublatankou sedm studiových alb.

Skupinu opustil v roce 1996. „Naplnily se mi dětské sny, byl jsem rockovou hvězdou. Pak přišla chvíle, kdy jsem chtěl dělat něco jiného,“ řekl v rozhovoru pro deník Sme. Kromě muziky se Černý věnoval také režii videoklipů. V polovině devadesátých let měl problémy s heroinem a podstoupil úspěšnou intenzivní léčbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám