Hlavní obsah

Policisté půjdou kvůli smrti bezdomovce na osm let za mříže

Právo, pab
Plzeň
Aktualizováno

Krajský soud v Plzni poslal v úterý na osm let do vězení policisty Jana Pergla (26) a Lukáše Zahradníka (27) kvůli smrti bezdomovce. Případ vrátil krajskému soudu loni v červnu Vrchní soud v Praze k novému projednání.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jan Pergl (vlevo) a Lukáš Zahradník u soudu

Článek

„Dva vycvičení policisté museli předpokládat, že když jdou na jednoho podvyživeného bezdomovce, že to bude pro oběť fatální. Museli být srozuměni s tím, že opakovanými kopanci do těla ho mohou poškodit a v konečném důsledku může bez pomoci zemřít,“ řekl v úterý soudce Tomáš Bouček.

Krajský soud v případu rozhodoval již v prosinci 2014, kdy policisty zprostil obžaloby z ublížení na zdraví s následkem smrti. Kvůli odvolání státního zástupce se případem zabýval Vrchní soud, jenž kauzu vrátil zpět. [celá zpráva]

Obžalovaní policisté řešili s bezdomovcem nevhodné chování v říjnu 2013. Chtěli ho umravnit, aby už neobtěžoval lidi v nedaleké ubytovně. Pro muže si přišli do osady bezdomovců.

„Nejprve ho udeřili obuškem přes záda a poté odvezli na přilehlou betonovou cestu. Tam jej opakovaně kopali pevnými služebními botami se silnou podrážkou značnou intenzitou do oblasti trupu,“ popsal v obžalobě státní zástupce Martin Rykl chování policistů. Napadenému muži měli zlomit žebro a natrhnout slezinu.

„Po ukončení útoku se o jeho zdravotní stav nijak nezajímali. Spokojili se s tím, že je schopen samostatného pohybu a komunikace. Zanechali ho na místě a odešli,“ pokračoval Rykl. Bezdomovec zemřel o tři dny později na následky vnitřního krvácení.

Muže se prý ani nedotkli

Ani jeden z policistů s obžalobou nesouhlasil. Tvrdili, že se bezdomovce ani nedotkli. „Toho muže jsme vyzvali, aby šel s námi k vozidlu. Tam jsme si opsali nacionále a ptali se ho, co dělal na ubytovně. Navrhl nám, že si vezme spacák a půjde spát jinam do města. Nechali jsme ho jít,“ uvedl u soudu Pergl.

U soudu vyšlo najevo, že policisté o jednání s bezdomovcem nesepsali úřední záznam. Podle jejich vyjádření si tím chtěli ulehčit práci. „Bylo to proto, aby nadřízený neměl řeči, že jsme muže nepředvedli k výslechu na služebnu,“ vysvětlil Pergl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám