Hlavní obsah

Soudkyně se rozmluvila o svědcích v kauze zvrhlého přerovského kněze. Případ jí odebrali

– Přerov

Olomoucký krajský soud vyloučil přerovskou soudkyni Emilii Richterovou z případu kněze, který se zodpovídá ze sexuálního obtěžování dětí v Přerově. Důvodem je podjatost, soudkyně hodnotila podle soudu v době procesu svědecké výpovědi. Celý případ se tak bude muset projednávat od začátku, přidělen bude jinému soudci. Informaci o vyloučení v pondělí potvrdila soudkyně Richterová.

Foto: Petr Marek, Právo

V tomto domě v Přerově byl údajně chlípný kněz zadržen.

Článek

"Jsem z případu vyloučena. Důvodem byl článek v Novém Přerovsku. Krajský soud naznal, že jsem se neměla zmiňovat o svědcích. Soud takto rozhodl a já to respektuji," řekla v pondělí soudkyně přerovského okresního soudu Emilie Richterová.

Krajský soud své rozhodnutí nechtěl komentovat kvůli otázce doručení rozhodnutí všem zúčastněným stranám.

Případ podle ní bude muset být přidělen jinému kolegovi a celá kauza se tím vrací na začátek. Původně se očekávalo, že by měl být na konci listopadu vynesen rozsudek. "Nový soudce nařídí hlavní líčení a vše se musí zopakovat. Všichni svědci i znalci budou muset být předvoláni znovu," doplnila soudkyně.

Námitku kvůli podjatosti podal obžalovaný bývalý katolický kněz Vladimír Krejsa. Zdůvodnil to tím, že soudkyně v rozhovoru pro regiónální noviny podle jeho názoru hodnotila důkazy, což nesmí.

V inkriminovaném rozhovoru, který soudkyně poskytla 13. srpna také ČTK mluvila o výpovědích poškozených chlapců, kteří při neveřejného jednání většinou nevypovídali s tím, že si na věc nepamatují. Přečtena tak byla jejich výpověď z přípravného řízení. Soudkyně jejich věrohodnost nechtěla v rozhovoru s médii posuzovat, odkázala ale na počet údajných poškozených.

V církvi už nepůsobí 

"Musím to ještě vyhodnotit v rámci rozhodování, ale že by 15 kluků popsalo postavu, popsalo auto i okolnosti, kde se shledávali, a že by si to domluvili, mně připadá nepravděpodobné," uvedla tehdy soudkyně.

Čtyřiašedesátiletý duchovní z Prostějovska, který už kněžskou praxi nevykonává a je v důchodu, čelí obžalobě z ohrožování výchovy dítěte a ze svádění k pohlavnímu styku. Hrozí mu trest od šesti měsíců do pěti let vězení.

Podle žalobkyně Šárky Pivodové se činů dopouštěl zhruba 3,5 roku, mezi poškozenými dětmi byly i mladší 18 let. Obžalovaný kněz se pohyboval v romské komunitě u přerovského nádraží.

Případ vyšel najevo loni v červnu, kněze policisté zadrželi v jednom z činžovních domů přerovského přednádraží, kde žijí hlavně romské rodiny. Podle zástupců olomouckého arcibiskupství už obžalovaný muž nemá v církvi žádné pověření. Arcibiskupství již dříve uvedlo v tisku, že muž jezdil do Přerova soukromě a s věřícími tam v kontaktu nebyl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám