Hlavní obsah

Policisté z Kladenska jsou kvůli zpackanému zásahu mimo službu

– Kladno
Právo, Radek Plavecký

Pět policistů z Kladenska bylo postaveno mimo službu. Je to další krok v rámci vyšetřování naprosto zpackaného zásahu policistů v obci nedaleko Slaného, k němuž došlo vloni v listopadu.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté brutálně zmlátili spoutaného mužeVideo: TV Nova

 
Článek

Není to jediný případ přešlapu policistů. Inspekce stíhá i šéfa benešovské policie a další čtyři policisty kvůli manipulaci s veřejnými zakázkami.

V kladenském případu skupina nejméně osmi policistů tehdy přijela údajně na pomoc ženě, která měla roztržku se svým přítelem, a ten ji napadl. Mladík sám vyšel z domu, kde se na něj policisté vrhli, a místo aby zjistili, co se mezi ním a partnerkou stalo, rovnou trestali.

Spoutali mu ruce za zády, strhli ho na zem, kde do něj kopali, botou mu tlačili hlavu k zemi, sebrali mu telefon a mrštili jím o zem a ještě na něj dupli. Vše nahrála kamera z protějšího domu a záznam se k nelibosti policie dostal i na veřejnost.

Záznam nebyl dostatečný důkaz

Na tomto základě začalo vyšetřování, Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) pět ze skupiny policistů na konci února obvinila. Tehdy je ředitel středočeské policie Václav Kučera odmítal postavit mimo službu s tím, že záznam z videa není dostatečným důkazem, protože nelze jednotlivé útočníky identifikovat.

Samotný zásah i tento postoj vyvolal na veřejnosti velkou averzi vůči těm, kdo mají zákon nejvíce ctít a dohlížet na jeho dodržování. Včera ředitel středočeské policie Václav Kučera potvrdil Právu informaci, že obvinění policisté jsou přece jenom postaveni mimo službu.

„Objevily se další důkazy. GIBS během vyšetřování získala další videozáznam z další kamery. Ten je už průkaznější a bylo možné policisty identifikovat. Proto jsme je v březnu postavili mimo službu,“ řekl Kučera.

Mimo službu je i vedoucí oddělení

Podle zdroje Práva, který se mezi policisty na Kladensku pohybuje, se prý dokonce přímo na napadení spoutaného podílel i jeden z vedoucích pracovníků. Kučera včera potvrdil, že mezi obviněnými policisty, kteří jsou i mimo službu, je vedoucí místního oddělení. S tím se Právo pokusilo spojit, ale policista odmítl případ komentovat.

Ve středních Čechách má problém se zákonem i skupinka policistů. GIBS podle ČTK obvinila i ředitele tamního oddělení Pavla Havránka a další jeho čtyři spolupracovníky. Havránek se k případu nechtěl vyjadřovat a podle jeho šéfa Václava Kučery zůstává ve službě.

„Nemůže ze své pozice nijak vyšetřování ovlivňovat,“ řekl Kučera s tím, že pokud by se objevily jiné důkazy nebo se změnila situace, je připraven Havránka odvolat ze služby. Havránek je stíhán kvůli údajné manipulaci s veřejnými zakázkami a výběrovými řízeními.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám