Hlavní obsah

Rus, který v letadle nad Českem hrozil bombou, dostal dva a půl roku

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Rusa Jevgenije Rothsteina (40), který se měl podle obžaloby pokusit o únos letadla, odsoudil pražský městský soud na 30 měsíců vězení. Soud totiž překvalifikoval čin, když neuvěřil tvrzení obžaloby, že Rothstein chtěl unést letadlo, které následně muselo nouzově přistát v Praze. Původně muži hrozilo až patnáct let vězení. Verdikt není pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Jevgenij Rothstein u Městského soudu v Praze

Článek

Soud překvalifikoval Rothsteinovo jednání na mnohem mírnější přečin, u kterého je trestní sazba do tří let. Opilý Rothstein podle soudu vyhrožoval, že má u sebe zařízení, kterým může zlikvidovat letadlo, ale věděl, že to není pravda.

Současně také soud v čele s Monikou Křikavovou odmítl tvrzení obžaloby, že by se Rothstein snažil odklonit kurs letu do Egypta. „Soud vylučuje, že by cílem jednání obžalovaného bylo unést letadlo. To postrádá jakoukoliv logiku. Jedinou jeho touhou bylo zbavit se bolesti zad a dopřát zážitek blízkým v podobě luxusní oslavy Nového roku v Ženevě,” prohlásila Křikavová.

Sám Rothstein se při své závěrečné řeči ptal soudu: „Proč bych já, původem Žid, chtěl letět do Egypta?”

BEZ KOMENTÁŘE: Jevgenij Rotshtein před pražským městským soudemVideo: Novinky

Rothstein si už odseděl 27 měsíců ve vazbě. Křikavová ale jeho žádost o propuštění z vazby zamítla, protože svým předchozím jednáním, když po složení miliónové kauce odjel do Velké Británie, zavdal soudu důvod k obavám, že by trest nenastoupil.

Podle Rothsteinova právníka Adama Černého se ale všech 27 měsíců započítává do výměry trestu. Pokud případný odvolací soud pondělní trest potvrdí, měl by si muž tedy odsedět zbývající tři měsíce.

Podle žalobkyně Ladislavy Čarvaš se během dokazování podařilo prokázat Rothsteinovu vinu. „Ve stavu opilosti vyhrožoval únosem letadla. Požadoval, aby byl let odkloněn na Egypt, a přitom držel igelitový pytlík z duty-free shopu a tvrdil, že v něm má bombu,“ řekla Čarvaš a navrhla pro muže minimálně pětiletý trest ve vězení s dozorem.

Černý s Čarvaš nesouhlasil. „Bylo prokázáno, že nastoupil na palubu letadla pod vlivem tlumicích prostředků a alkoholu. Nebylo prokázáno, že spáchal skutek, ze kterého byl obžalován,“ prohlásil Černý. Podle něj neměl Rothstein k únosu důvod ani motivaci, protože cestoval se svojí rodinou na dovolenou do Ženevy. „Celý incident nebyl jednáním teroristy, ale podnapilého člověka,“ zakončil svou řeč Černý. Pro svého klienta žádal zproštění viny.

Rothstein: Svědci lžou

Sám Rothstein se domnívá, že se stal obětí spiknutí. „Svědci lžou, ale neshodli se na výpovědích,“ upozornil na rozpory ve výpovědích Rothstein. Údajně měl během incidentu uhodit ženu s dítětem. Onou ženou měla být manželka viceprezidenta Aeroflotu. Na palubě letadla ale podle zjištění jejich děti ani nebyly.

„Nejen že jsem byl zmlácen na palubě letadla, ale byl jsem i pomluven, že jsem spáchal závažný trestný čin. Prosím, abych byl uznán nevinným. Prosím, aby svědci byli stíháni pro křivou výpověď a způsobení zranění s trvalým následkem,“ prohlásil Rothstein s tím, že prý od incidentu vidí hůře na jedno oko.

Po incidentu odjel do Velké Británie

Rothsteinovi hrozilo až 15 let vězení za ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku a civilního plavidla v úmyslu získat kontrolu nad takovým prostředkem. Podle obžaloby se Rothstein (dříve Dogajev) pokusil v roce 2006 unést letadlo, které mířilo z Moskvy do Ženevy. Stroj musel nouzově přistát v Praze. Podle spisu se pokusil zhruba nad Varšavou ohrozit let po požití velkého množství alkoholu, hrozil také výbuchem letadla. Údajně se měl domáhat odklonění letu do Egypta.

Rothstein svou vinu odmítá. Byl prý pod vlivem alkoholu a prášků tlumících bolest zad a řešil problém s posádkou letadla. Posádce s dalšími cestujícími se podařilo opilého muže zneškodnit a on skončil v rukou české policie. Po incidentu strávil dva roky v Česku. Pak odcestoval do Británie, kde získal azyl. V české vazbě skončil loni na podzim, po mezinárodním zatykači ho totiž vydaly britské úřady.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám